objavljeno 11.08.2015. 09:01:00
SAVJETI

Namirnice koje će vas očistiti od nikotina

Pušenje ostavlja trajne posljedice na zdravlje, no ako se ipak odlučite prestati pušiti i uvrstite ove namirnice na jelovnik, tijelo će se oporaviti

Kivi će nadoknaditi vitamine koje je nikotin pojeo
Kivi će nadoknaditi vitamine koje je nikotin pojeo (Wikipedia)

Prestanak pušenja prilično je traumatičan doživljaj u životu svakog pušača, a ono što vam pritom može pomoći je odabrana hrana koja će izbaciti nikotin iz tijela i vratiti vam sve što je nikotin uzeo.

Kivi i limun - pušenje iz tijela, osim vode, izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakcila. Kako bi nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za jednom voćkom kivija dnevno ili pak svako jutro popijte čašu limunade od iscijeđenog soka limuna.

Špinat i brokula - folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Osim u obliku tablta, folnu kiselinu, ali i spomenute vitamine možete pronaći u špinatu. Brokula je prepuna vitamina C i B5 koji se pojačano gubi pušenjem.

Zeleni čaj i vitaminska voda - tijelo pušenjem gubi prijeko potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u dehidracijsko stanje. Ispijanje velike količine vode, vitaminske ili zelenog čaja ispirete nikotin iz tijela i pomažete tijelu da se očisti. 

Sok od naranče - ovaj osvježavajući napitak hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije naranče, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Svježa mrkva - nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nus pojave pušenja jedite čim više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A,K,C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanju s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

Eto, sve je tu, samo još trebate odlučiti prestati pušiti.

11.08.2015. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/namirnice-koje-ce-vas-ocistiti-od-nikotina/93260/