objavljeno 20.11.2019. 13:01:00
SAVJETI

Namirnice bogate proteinima koje trebamo jesti svakodnevno

Postoje i ostali izvori proteina koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam

Mozzarela je sjajan izvor proteina
Mozzarela je sjajan izvor proteina (Arhiva)

Proteini ili bjelančevine esencijalni su za organizam. Unosimo ih najviše kroz meso, osobito piletinu i govedinu, no postoje i ostali izvori koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam.

Grašak - bilo bi poželjno da se na tanjuru kao prilog češće nađe grašak. Ako ne možete bez krumpira ili riže, prepolovite porciju pa nadopunite graškom. Osim proteinima, grašak je bogat vitaminima i mineralima, osobito natrijem i kalijem.

Mozzarella - ovaj popularni talijanski sir ima manje kalorija od većine sireva. Obiluje kalcijem te je dobro dodati ga u salate, a neizostavan je sastojak kvalitetne pizze. 

Pačja prsa - pačetina ima više masti od piletine, no većinom je riječ o mononezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo važne za dobro funkcioniranje organizma. Ovim zdravim masnoćama obiluje i maslinovo ulje.

Slanutak - izvrstan izvor proteina i neizostavna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Niskokaloričan (u 100 grama ima 298 kalorija) te bogat vitaminima i mineralima. Zbog niskog glikemijskog indeksa idealan je za dijabetičare.

Školjke i mekušci - meso mekušaca bogatije je proteinima od pačetine, a pritom i izuzetno ukusno. Školjke, osim proteinima, obiluju i vitaminom B12 koji čuva živčani sustav te jakim antioksidansom selenom. Lako se pripremaju, no izuzetno je bitno da budu svježe.

20.11.2019. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/namirnice-bogate-proteinima-koje-trebamo-jesti-svakodnevno/122020/