objavljeno 21.11.2017. 16:31:00
MA DA!

Najviše prijatelja na Fejsu imaju - materijalisti

Materijalisti koriste Facebook više jer Facebook prijatelje pretvaraju u stvari - oni ih promatraju kao svoje vlasništvo

Materijalistima je Facebook pravi raj
Materijalistima je Facebook pravi raj (Arhiva)

Materijalisti imaju više prijatelja na Facebooku od ljudi koji nisu previše zainteresirani za posjedovanje mnogo stvari, pokazalo je najnovije istraživanje, a uz to je zaključeno da materijalisti imaju potrebu uspoređivati se s drugimja na društvenim mrežama.

"Materijalisti koriste Facebook više jer Facebook prijatelje pretvaraju u stvari - oni ih promatraju kao svoje vlasništvo", objašnjava vodeći autor studije Phillip Ozimek.

"Facebook osigurava savršenu platformu za društveno uspoređivanje, s milijunima profila i informacija o ljudima. I sve je besplatno - materijalisti vole alate na koje ne moraju trošiti novac", kaže.

Ozimek i njegov tim istraživanje su proveli na sveučilištu u njemačkom Bochumu na 242 korisnika Facebooka, piše Independent. Sudionike su pitali u kojoj se mjeri slažu s tvrdnjama iz upitnika koji su postavili pred njih, a pitanja su bila formulirana poput "Moj život bi bio bolji kada bih posjedovao stvari koje trenutno nemam" i "Mnogo prijatelja na Facebooku čini da se osjećam uspješnije u privatnom i profesionalnom životu". Otkrili su snažnu vezu između materijalizma i intenzivne aktivnosti na Facebooku.

Istraživanje su ponovili na drugoj grupi u kojoj je bilo 289 osoba i došli su do istih zaključaka.

"Čini se da je Facebook poput noža. Može se koristiti za pripremanje ukusne hrane ili za ozljeđivanje nekoga", zaključio je Ozimek.

21.11.2017. 16:31:00
http://m.metro-portal.hr/najvise-prijatelja-na-fejsu-imaju-materijalisti/108691/