objavljeno 02.11.2021. 13:01:00
EHHH...

Najčešći problemi sa stresom

Četiri od pet menadžera iskazuje zabrinutost vezanu uz pojavu stresa na radnom mjestu, a polovica zaposlenika u Europskoj uniji navodi kako je stres učestala pojava na njihovom radnom mjestu

Ne dozvolite da vas stres preuzme u potpunosti
Ne dozvolite da vas stres preuzme u potpunosti (Arhiva)

Dugotrajna izloženost stresu smanjuje sposobnost pojedinca da se s njim učinkovito nosi i može uzrokovati zdravstvene probleme te značajno narušiti kvalitetu života i dobrobit pojedinca, ističe se u objavi HZJZ-a povodom Međunarodnog tjedna svjesnosti o stresu.

Programi prevencije stresa na radnom mjestu imaju značajne pozitivne efekte na radnika i organizaciju , ističe se. U cilju da osvijesti negativne učinke stresa na tjelesno i mentalno zdravlje te da potakne brigu o zdravlju i dobrobiti, HZJZ je izdao brošuru "Stres na radnom mjestu".

Stres je odgovor tijela na uočenu prijetnju - povećani broj otkucaja srca, ubrzano disanje, usporavanje probave, povećana napetost mišića i porast krvnog tlaka. Ove promjene u tijelu su adaptivne i daju potrebnu energiju za suočavanje s prijetnjom, ali ako taj odgovor na prijetnju dugotrajan može smanjiti našu sposobnost da se s njim učinkovito nosimo i uzrokovati zdravstvene probleme.

HZJZ kaže kako treba razlikovati pozitivan i negativan stres. Ovaj prvi nam omogućuje da se izborimo s nekim ozbiljnijim izazovima dok se drugi veže uz preopterećenost i problem s nošenjem sa situacijom.

Simptomi stresa

Tjelesni: ubrzan puls, ubrzano disanje, nagle promjene krvnog tlaka, pretjerano znojenje, glavobolja, suha usta

Emocionalni: zabrinutost, strah, iritabilnost, potištenost, ljutnja

Misaoni: zaboravljivost, teškoće s koncentracijom, brige o budućnosti, preokupiranost situacijom, poteškoće u donošenju odluka

Ponašajni: plakanje, zanemarivanje obaveza, učestalije pijenje alkohola ili pušenje, pojačano ili smanjeno jedenje, agresivna ponašanja, usporenost u rješavanju radnih zadataka, sukobi s kolegama.

Najčešći uzroci stresa povezani s radnim mjestom

- intenzivan radni tempo i vremenski pritisak

- nedostatak kontrole

- niska razina uključenosti i sudjelovanja

- mala podrška kolega i nadređenih

- nemogućnost napredovanja

- nesigurnost posla

- niski prihodi

- verbalno, fizičko i druge vrste

- uznemiravanje.

Što svatko od nas može napraviti?

- upoznajte stresore i svoje reakcije

- razmislite što vam može pomoći da se uspješno nosite sa stresom

- postavite granice

- koristite godišnji odmor kako bi napunili baterije

- razgovarajte sa svojim nadređenim

Detalje o tome kako se nositi sa stresom na radnom mjestu kao i primjere tehnika opuštanja koje su primjenjive za izvođenje na radnom mjestu pronađit OVDJE.

02.11.2021. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/najcesci-problemi-sa-stresom/134947/