objavljeno 13.06.2010. 15:56:33
OPREZ POŽELJAN

Najčešće mete hackera

Baš kad ste pomislili da ste konačno zaštitili svoje računalo, hackeri su otkrili kako napadati druge uređaje koje svakodnevno koristite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

1. Automobil - vozila poput Mercedesa S550 koriste ćelijsku poveznicu pomoću koje otključavate auto na daljinski. Chrysler Grand Caravan ima Wi-Fi vezu s internetom. David Perry, stručnjak za viruse iz kompanije Trend Micro, navodi kako većina automobila ima više uređaja koji koriste Wi-Fi ili Bluetooth. Perry tvrdi kako su "bijeli hackeri", inače programeri koji samo žele ukazati na pogreške, dokazali da su mnogi automobili pod rizikom. "Budućnost krađe automobila bit će digitalna, a provale će se događati pomoću navedenih internet veza", dodaje Perry.

2. GPS - ovi uređaji koriste satelite kako bi vas vodili kroz promet. Hackerima je uglavnom problem doći do satelita u orbiti, no neki kriminalci bi mogli upasti u vaš GPS dok skida podatke s interneta te instalirati program koji vas prati. Na taj način mogu napasti ili vas ili napraviti provalu kad ste odsutni.

>> 10 najslavnijih svjetskih hakera

3. Mobitel - ovi uređaji laka su meta hackera. Programi kojima se može provaliti na mobitele dostupni su i na internetu. Npr. prvo primite sms s linkom koji nudi neke besplatne usluge. Kada kliknete, hackei dobiju slobodan pristup.

4. Zaštita ulazih vrata - zaključali ste vrata, uključili kamere i alarm, no opet su vam uspijeli provaliti. Hackeri jednostavno mogu uhvatiti nezaštićeni signal bežićnog sustava vaših vrata koji osigurava otvaranje i zatvaranje.

5. Printer - ovaj uređaj laka je meta, posebice oni koji koriste Wi-Fi vezu poput HP Deskjeta 6980. Jednom kad hacker dobije pristup printeru, može čitati sve podatke koje isprintate.

6. Sjeckalica za hranu - tako je, čak je i ovaj uređaj podložan hackerskom napadu. Većina su zatvorene cjeline i nije ih moguće hackirati, no mnogi automatski sustavi u kući mogu na njih djelovati. Ove kućne mreže otvorene su za napad na iznenađujuće načine: hacker može izvana uključiti vašu sjeckalicu kako bi vam privukla pažnju, dok on ulazi kroz stražnji prozor i pljačka.

7. Ljudsko tijelo - ovo može zvučati kao znanstvena fantastika, no istraživači s MIT-a su pokazali kako kompjuteri mogu pomoći invalidima da hodaju. I samo je pitanje vremena kada će se ljude na ovaj način moći hackirati. Npr. hackiranje pacemakera već je dokazana mogućnost s obzirom da neki takvi uređaji koriste Bluetooth za kontrolu, što je dobar primjer za cyberubojstvo.

13.06.2010. 15:56:33
http://m.metro-portal.hr/najcesce-mete-hackera/42478/