objavljeno 12.06.2016. 13:55:00
SMILE

Najbolji način za skidanje kilograma

Ionako se premalo smijemo pa su pošalice takvog tipa i više nego dobrodošle. Jer smijeh ima stvarno niz dobrih učinaka

Skidanje kilograma bez dijete
Skidanje kilograma bez dijete (Shutterstock)

Odrasli se u prosjeku nasmiju tek desetak puta na dan. A kada bi se smijali češće i intenzivnije, to bi se moglo usporediti s, primjerice, vježbom brzog hodanja. Istraživanja, naime, pokazuju da se smijanjem gubi oko 120 kalorija na sat.

Tako vam primjerice posjet večeri stand up komedije može pomoći da sagorite količinu kalorija unesenih u onom zalogaju hamburgera ili pudinga od čokolade što ste ranije pojeli.

"Smijanje ubrzava rad srca i povećava se potrošnja kisika i s time naravno, utječe pozitivno na mnoge metaboličke procese", objasnio je magistar kineziologije Danijel Profozić. 

Utječe i na kontrakciju dubinskih trbušnih mišića. No samo smijanje, naravno, nije dovoljno. Ono nije zamjena za tjelovježbu ni opravdanje da se možete smijati i jesti, a da se ništa ne prima.

"Smijanje je jedna zdrava radnja koju bi trebalo često prakticirati. Naravno, ne na silu. Međutim, to nije strategija na koju se mi možemo oslonit da bi izgubili na kilaži", izjavio je psiholog Hrvoje Maleković. 

Istovremeno, dobro raspoloženje povezano je i s druženjem u sklopu kojega se nerijetko poseže za hranom i pićem, pa smijeh nema taj efekt.

"Ako zamislimo nekog da je otišao u kino na komediju i tamo je potrošio 120 kalorija za sat vremena, a pritom je unio kroz pića, kokice i čokoladice 700 kalorija, onda je on u biti u plusu sa kalorijama, bez obzira što se sat vremena smijao", dodaje Maleković. 

No od ovoga je zanimljivija još jedna informacija. Više kalorija biste mogli izgubiti gledajući neku melodramu, jer plakanje sagorjeva još više kalorija.

"Mi možemo u biti čak do 220 kalorija sagoriti za sat vremena", kaže.

Iako se u oba slučaja ne radi o velikom broju kalorija, smijeh je u svakom slučaju poželjniji začin vježbanju, zdravoj prehrani, ali i svakodnevici. A plakanje ćemo nastojati izbaciti iz upotrebe.

12.06.2016. 13:55:00
http://m.metro-portal.hr/najbolji-nacin-za-skidanje-kilograma/98600/