objavljeno 04.03.2023. 12:00:00
SAVJETI

Najbolja pića za probavu

Probava je iznimno bitna za naše tijelo kako bismo izbacili nepotrebne tvari i sačuvali samo potrebne nutrijente

Kad je situacija problematična...
Kad je situacija problematična... (Arhiva)

Probava može biti zeznuta stvar, ponajviše kad vas muči i ne možete se olakšati... jel'... e pa, ako imate takve probleme, trebali bit piti ovakve tekućine i riješit ćete se muke.

Chia fresca - još jedan napitak koji potiče neometanu probavu poznat je kao chia fresca: kombinacija chia sjemenki, vode, i nekoliko kolutića limuna ili limete. Sadržaj netopivih vlakana u chia sjemenkama pomaže omekšati vašu stolicu na način za koji se, kako primjećuje Cleveland Clinic, smatra da ima laksativni učinak.

Kava - kava je možda najpoznatija po svom sadržaju kofeina, ali ispijanje kave također može pokrenuti rad probavnog sustava, uzrokujući da se probava pokrene prirodno. Čak i bez kofeina, kava stimulira gastrokolični refleks.

Pravi čajevi sa svježim đumbirom - pravi čajevi, koji uključuju vrste crnog i zelenog čaja, sadrže tisuće bioaktivnih spojeva - poput aminokiselina, kofeina, lignina, proteina, ksantina i flavonoida - što ih čini sveobuhvatnim zdravim izborom pića koje može uvelike koristiti vašem tijelu. Crni i zeleni čaj posebno imaju veći sadržaj kofeina u odnosu na druge čajeve, što im daje blagi laksativni učinak koji može stimulirati probavni sustav.

Sok od aloe vere - aloe vera sadrži veliki broj antioksidansa i može pomoći ubrzati pokretljivost crijeva, što može poboljšati zatvor. Također djeluje umirujuće na crijeva i može smanjiti upalu crijeva, čime potencijalno podržava simptome nadutosti.

Sok od suhih šljiva - sok od suhih šljiva prirodno sadrži sorbitol, prirodni laksativ koji također može uzrokovati osjećaj nadimanja. Pijenje soka od suhih šljiva povezano je s boljim probavnim ishodima.

Sok od svježeg voća - "Sokovi poput kruške, jabuke i marelice mogu olakšati zatvor", kaže Ashley Kitchens, registrirana dijetetičarka specijalizirana za biljke. "Sok od jabuke ima prilično visok omjer fruktoze u odnosu na sadržaj glukoze i sorbitola, što može pomoći u blagom ublažavanju zatvora.

Voda - "Prva linija obrane za ublažavanje akutnog ili kroničnog zatvora je odgovarajuća hidratacija vodom", kaže registrirana dijetetičarka Melanie Marcus. "Samo razmislite o tome - zatvor je rezultat neprobavljene hrane u vašim crijevima. Ponekad je samo važno ostati dobro hidriran kako bi se sve kretalo kroz crijeva".

Voda s limunom - limun i njihov sok sadrže oblik vitamina C koji se zove limunska kiselina, za koju istraživanje sugerira da može djelovati kao prirodni laksativ za neke ljude bez izazivanja proljeva.

04.03.2023. 12:00:00
http://m.metro-portal.hr/najbolja-pica-za-probavu/141379/