objavljeno 30.06.2008. 21:27:44

Nadareviću nagrada za životno djelo

Na četvrtom Libertas film festivalu okrunjen rad velikog glumca

Velikan hrvatskog glumišta oduševljen je nagradom
Velikan hrvatskog glumišta oduševljen je nagradom (Mateo Rilović/CROPIX)

Kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu Mustafi Nadareviću u ponedjeljak je u Dubrovniku uručena nagrada za životno djelo ovogodišnjeg, 4. Libertas film festivala. Riječ je o priznanju koje se u suradnji s ‘Visom’, kao pokroviteljem tog međunarodnog festivala, dodjeljuje istaknutim pojedincima iz svijeta kazališne i filmske umjetnosti.

- Sretan sam što sam već i zbog toga što sam uopće ušao u izbor za ovu nagradu, a to što sam je osvojio čini mi se  previše - kazao je  velikan hrvatskog glumišta  jučer na konferenciji za novinare.

 - Prvi put sam u Dubrovniku zbog filmskih, a ne kazališnih događanja koja su obilježila cijelu moju mladost - dodao je Mustafa Nadarević i izrazio zadovoljstvo što je film redatelja Gorana Markovića ‘Već viđeno’, s kojim se ove godine predstavio festivalskoj publici Libertasa u vrlo kompleksnoj i zahtjevnoj ulozi, izabran u Velikoj Britaniji među sto najboljih svjetskih horora.

Novi filmoviIako je nakon niza vrhunskih glumačkih kreacija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i na drugim pozornicama ostvario zasluženu mirovinu, ovogodišnji laureat najavio je nastavak rada na filmu.

Odgovarajući na novinarske upite nagrađeni je glumac ocijenio kako domaća kinematografija obiluje dobrim redateljima, školovanima u zemlji i inozemstvu, ali ne i scenaristima, odnosno dobrim pričama pisanima ‘filmskim jezikom’. Prema njegovu mišljenju hrvatskom je društvu film veoma skup, budući da se u prosjeku na njegovo snimanje utroši oko dva milijuna eura, a zaradi tek oko desetine tog iznosa.

Spomenuo je i kako zbog kojekakvih ‘dealova’ ne sudjeluje na Festivalu u Puli i istaknuo kako mu je drago što je dubrovački  Libertas našao svoje mjesto u filmskom svijetu.   (EPEHA)

30.06.2008. 21:27:44
http://m.metro-portal.hr/nadarevicu-nagrada-za-zivotno-djelo/9281/