objavljeno 13.06.2010. 16:50:19
SVE BOLJA KVALITETA

Na izložbi u Vivodini predstavljeno 191 vrsta vina

Na danas završenoj izložbi vina "Vivodina 2010" natjecao se pedeset vinara koji su pred enološki sud tijekom tri dana izložili ukupno 191 vrstu vina

Pobjednici među vivodinsko-ozaljskim vinogradarima su Ivan Bakin, Josip Rajaković i Mirko Vrbanek, a u konkurenciji izvan toga područja dva slovenska proizvođača - Jože Mavretić iz Metlike i Kmetijska zadruga Metlika.

Organizator trodnevne izložbe je Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj čiji je predstavnik Josip Vrbanek rekao da rezultati 18. izdanja izložbe pokazuju koliko je ona puno pomogla u podizanju kvalitete vina, njihovom boljemu plasmanu i podizanju prepoznatljivosti cijeloga vivodinskoga kraja kroz 18 godina održavanja izložbe.

Na prvoj izložbi bilo je 40 izloženih uzoraka vina, od čega pola raznih mješavina niske kvalitete a danas, istaknuo je Vrbanek, od 191 uzorka bilo je 180 kvalitetnih ili visokokvalitetnih vina, izvijestio je Vrbanek.

Graševina je i dalje najzastupljenije vino, slijede rajnski rizling, sovignon, sivi pinot, chardonnay i frankovka. Ove godine bilo je znatno više predikatnih vina, kasne i izborne berbe, vina suhih bobica i ledene berbe, što Vrbanek smatra izravnim efektom izložbe.

"Vinogradarima i vinarima je stalo da postignu kvalitetu jer je imaju gdje i prezentirati i usporediti s drugima, a iz godine u godinu bolji je i plasman vina. Velik je to posao koji traži znanje i preciznost u uzgoju i tehnologiji proizvodnje", kazao je Vrbanek. (hina/metro-portal)

13.06.2010. 16:50:19
http://m.metro-portal.hr/na-izlozbi-u-vivodini-predstavljeno-191-vrsta-vina/42480/