objavljeno 22.09.2010. 14:07:26
USPOSTAVLJEN KONTAKT

MVPEI tvrdi da je oteti hrvatski pomorac Klaudio Stilin dobro

Hrvatski pomorac i njegov filipinski kolega oteti su na brodu "Amerigo Vespucci" u kamerunskoj luci Douala 12. rujna

MVPEI tvrdi da je oteti hrvatski pomorac Klaudio Stilin dobro
MVPEI tvrdi da je oteti hrvatski pomorac Klaudio Stilin dobro (Wikipedia)

Hrvatski pomorac Klaudio Stilin, otet 12. rujna u Kamerunu s još jednim stranim mornarom, dobro je, potvrdio je u srijedu za Hinu MVPEI, dodajući da je s otmičarima uspostavljen kontakt kako bi se pregovaralo o njihovu oslobađanju.

"Belgijski brodar Jan de Nul, vlasnik broda na kojem je izvršena otmica, stupio je u kontakt s otmičarima i hrvatskim pomorcem. On je živ i zdrav", kazao je dužnosnik ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatski pomorac i njegov filipinski kolega oteti su na brodu "Amerigo Vespucci" u kamerunskoj luci Douala. MVPEI objašnjava da je hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji u kontaktu s kamerunskim veleposlanstvom u toj zemlji, te da je hrvatska strana obaviještena da je za oslobađanje talaca zaduženo kamerunsko ministarstvo obrane.

"Kamerun sada pokušava početi pregovore s otmičarima. Svrha pregovora je osloboditi taoce bez upotrebe sile", priopćeno je iz ureda glasnogovornika. Na oslobađanju talaca radi i novoosnovani krizni stožer luksemburških vlasti, jer "Amerigo Vespucci" plovi pod luksemburškom zastavom.

Otmica je izvršena u večernjim satima 12. rujna dok se brod "Amerigo Vespucci" nalazio na istovaru u području luke Douala. Na brodu se inače nalaze još tri hrvatska pomorca. Otmicu je s dva brza čamca izvršila nepoznata naoružana skupina čiji se identitet utvrđuje.

Strane uključene u oslobađanje pomoraca uvjerene su da se ne radi o politički motiviranoj otmici, već je motiv najvjerojatnije otkupnina. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 14:07:26
http://m.metro-portal.hr/mvpei-tvrdi-da-je-oteti-hrvatski-pomorac-klaudio-stilin-dobro/48449/