objavljeno 24.02.2021. 11:31:00
WOW!

Munch je osobno na slici Krik

Zagonetni natpis na slavnoj slici "Krik" Edvarda Muncha dugo je zbunjivao svijet umjetnosti. Norveški stručnjaci napokon su otkrili da je po Munchovoj slici 'žvrljao' - Munch

I malo je pisao sa strane...
I malo je pisao sa strane... (Arhiva)

Jedva vidljiva golom oku, rečenica 'Ovo je mogao naslikati jedino luđak' napisana je na norveškom jeziku kemijskom olovkom u gornjem lijevom uglu slike.

Platno iz 1893., simbol egzistencijalne tjeskobe, prikazuje humanoliku figuru na mostu koja se u očitom očaju drži za glavu ispod krvavocrvenog neba.

Autor rečenice dugo je bio nepoznat, a glavna je teorija bila da ga je početkom 20. stoljeća na slici napisao neki razočarani obožavatelj.

No stručnjaci iz norveškoga Nacionalnog muzeja su, pomoću infracrvene tehnologije i analize rukopisa, zaključili da je autor slike sam dopisao tajanstvenu rečenicu.

"Nema sumnje da je to Munchov rukopis", rekla je kustosica muzeja Mai Britt Guleng. "Osim rukopisa, i sve drugo što se dogodilo 1895. kad je Munch prvi put predstavio sliku u Norveškoj ukazuju na takav zaključak".

Prvo javno pokazivanje slike izazvalo je žestoke kritike i potaknulo pitanja o slikarevu mentalnom stanju što je, smatra Guleng, Muncha vjerojatno potaknulo da nedugo potom na platno napiše tu rečenicu.

Slikara, koji se smatra začetnikom ekspresionizma, progonile su prerane smrti nekoliko članova obitelji, među kojima su bile njegova majka i sestra. Godine 1908. neko je vrijeme boravio u psihijatrijskoj bolnici.

Remek-djelo će ponovo biti izloženo u Nacionalnom muzeju nakon što se preseli u novu zgradu 2022. godine.

24.02.2021. 11:31:00
http://m.metro-portal.hr/munch-je-osobno-na-slici-krik/130563/