objavljeno 06.04.2010. 08:38:24
PRELIMINARNI REZULTATI

Multivitaminske tablete povećavaju rizik od raka dojke?

Kako navodi nova studija, žene srednje i starije dobi koje svakodnevno uzimaju vitaminske tablete imaju do 20 posto veće šanse razvijanja tumora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Znanstvenici navode kako istraživanje zahtjeva dublju analizu, te da je za takve rezultate moguć i nezdravi stil života, no dodaju kako su unatoč tome, rezultati zabrinjavajući te pozivaju na dodatne studije sigurnosti takvih preparata.

Naime, smatraju da suplementi mogu izazvati tumor povećavajući gustoću tkiva u dojkama, što je poznati rizični faktor za razvoj raka. Moguće je da folna kiselina koja se nalazi u takvim pilulama potencira rast tumora, jer prijašnje studije navode kako su povećane doze ove supstance rizičan faktor.

Stručnjaci s Instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su više od 35,000 žena u dobi između 49 i 83 godine života, tijekom perioda od 10 godina. Otkrili su da one koje regularno uzimaju multivitaminske preparate imaju do 20 posto veći rizik od razvoja tumora.

Čak i kad su u obzir uzeti rizični faktori poput pušenja, previše vježbanja ili obiteljske povijesti bolesti, još uvijek je veza s uporabom multivitamina bila jaka.

06.04.2010. 08:38:24
http://m.metro-portal.hr/multivitaminske-tablete-povecavaju-rizik-od-raka-dojke/37188/