objavljeno 06.07.2021. 12:31:00
LJETO U MSU

Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti

Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti / koncert Matej Meštrović i Borna Šercar u subotu, 10. srpnja od 18 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Program za subotu, 10. 7. 2021.

18.00 FILM NEOBIČNI ŽIVOTI (Hors normes), humorna drama, 114', Francuska, red. Olivier Nakache
20.00 Performans Nika Ham
21.00 KONCERT Matej Meštrović i Borna Šercar 
Do 20.00 sati IZLOŽBE

Produženo radno vrijeme izložbi Arhipelag" Matka Vekića i „Retrospektiva - jedna od mogućih 100" Ivana Kožarića

* Koncerti počinju u 21 sat. Ulaz od 20.15 sati.

* Prodaja ulaznica za koncerte preko sustave Eventim.hr i na blagajni MSU. Broj posjetitelja je ograničen.

* Broj gledatelja na filmskim projekcijama je ograničen - molimo, prijavite se unaprijed na email: recepcija@msu.hr, s datumom i/ili imenom filma.

* 20.00 IZLOŽBE Produženo radno vrijeme izložbi „Arhipelag" Matka Vekića i Ivan Kožarić: „Retrospektiva - jedna od mogućih 100"


O IZVOĐAČIMA I PROGRAMU:

KONCERT

Matej Meštrović i Borna Šercar 
Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi.

Matej Meštrović

Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela - Dunavske Rapsodije - u dvorani Carnegie Hall - Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO - Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD "Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos" uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. Album "3 Rapsodije za klavir i orkestar" snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Borna Šercar

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob-n-yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy" sa albuma „Nehaj"). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

PERFORMANS

Nika Ham
U sklopu programa Umjetničkih akcija i performansa Ljeta u MSU 2021. ove subote, 10. 7. s početkom u 20 sati održat će se performans slovenske umjetnice Nike Ham pod nazivom DANCE WITH BENTHAM (Ples s Benthamom). Ham od 2016. razvija i gradi ovaj umjetnički projekt u kojem koristi snimke nadzornih kamera koje bilježe njezine performativne izvedbe unutar različitih izložbenih prostora, a koje nerijetko uključuju netipično, neočekivano i često duhovito ponašanje i kretanje unutar muzejsko-galerijskih institucija.

Nika Ham (1991.) je multidisciplinarna umjetnica s magisterijem slikarstva koji je završila na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, Slovenija. 2013/14. nastavlja studij na Umjetničkoj školi Winchester u Velikoj Britaniji. Tijekom studija Ham je sudjelovala na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Od 2016. radi kao umjetnička direktorica grafičkog odjela za LET'S CEE Film Festival u Beču. Također surađuje s umjetničkom skupinom Laibach i radi u Modernoj galeriji u Ljubljani. Posljednjih godina njezin se umjetnički izraz prebacio sa slikarstva na video, digitalnu umjetnost i umjetnost performansa. Koristi svoje tijelo za ocrtavanje prostora u kulturnim institucijama, dovodi se u nekonvencionalne situacije i koristi snimke sigurnosnih kamera za svoj video rad kako bi stekla poglede koji su obično dostupni samo „nadzornicima". Sa svojim video zapisima, grafičkim dizajnom i fotografijama Ham također radi u kazalištu i na ljubljanskoj klupskoj sceni.

FILM

Neobični životi (Hors normes), humorna drama, 114', Francuska, red. Olivier Nakache
Priča o dvojici muškaraca koji sa socijalnim radnicima, volonterima i doktorima pomažu djeci s teškim oblicima autizma koju su druge institucije odbacile. Topla, nerijetko smiješna i dirljiva priča o posebnim ljudima - onima kojima treba pažnja i pomoć da pronađu svoje mjesto u svijetu i onima koji tu pomoć nesebično pružaju.

IZLOŽBA

Matko Vekić: Arhipelag ( do 15. 8.)
Novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije izaziva iznenađenje i oduševljenje. Prvo predstavljanje Vekićevog najnovijeg ciklusa pod nazivom Arhipelag, kojim ovaj istaknuti slikar otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja. Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu u Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji. http://www.msu.hr/dogadanja/matko-vekic-arhipelag/653.html

IZLOŽBA

Ivan Kožarić: Retrospektiva - jedna od mogućih 100 (1. 7. - 31.10.2021.)

Retrospektiva u povodu stogodišnjice rođenja Ivana Kožarića (Petrinja, 10. lipnja Petrinja, 1921. - Zagreb, 15. studenoga 2020.) samo je jedna od mnoštva mogućih načina predstavljanja stvaralaštva posve netipične i upravo zbog toga iznimne umjetničke osobnosti u svijetu novije hrvatske i europske umjetnosti. Od samog početka umjetničkog puta, odbijajući zamrznuti likovni jezik u nekoj prepoznatljivoj inačici stila, Ivan Kožarić neumorno je tragao za najboljim načinom kojim će materijalizirati svoju umjetničku misao - ideju. „Ako djelo sadrži ideju," govorio je „ima sve, ima život."  http://www.msu.hr/dogadanja/ivan-kozaric-retrospektiva-jedna-od-mogucih-sto/721.html

06.07.2021. 12:31:00
http://m.metro-portal.hr/multimedijski-program-muzeja-suvremene-umjetnosti/133004/