objavljeno 02.05.2008. 03:27:30

Multimedijska počast Nikoli Tesli

Helena i Zvonimir Bulaja Bračni par na čelu projekta o slavnom znanstveniku

Fotografija vijesti

Hiroshi Matsumoto, zamjenik rektora sveučilišta u Kyotu, doktor fizike, znanstvenik koji se bavi elektronikom i komunikacijama, prvi čovjek Japana na području bežičnog prijenosa energije, tvorac japanske strategije korištenja sunca u energetske svrhe -  nije tema ovog teksta. Ipak, upravo je dr. Matsumoto, Heleni i Zvonimiru Bulaji pojasnio znanstveno područje kojim se bavi, a to je - solarni generator struje koji leti u orbiti oko Zemlje.

Solarnu energiju koju prikupi, pomoću mikrovalova, odnosno bežičnim putem šalje na Zemlju. Prema najrealističnijim procjenama, taj bi sustav u upotrebi mogao biti oko 2050. godine, što dr. Matsumoto, dakako, neće doživjeti. Njegova strast ka znanosti i inovacijama nije ni motivirana osobnom satisfakcijom, novcem ili stručnim priznanjima. Kao i kod Nikole Tesle, njegov je osnovni pokretač - ljudsko dobro.

“Projekt se sastoji od tri ravnopravne medijske forme: filma, web-stranice i scenske izvedbe. Svaki od tri segmenta bavi se jednim aspektom priče o Tesli.” 

Iz toga se razloga poslovni i bračni par Bulaja i uputio u Japan, premda su radeći sinopsis filma o Tesli, isprva željeli zaobići znanost, a film usmjeriti na prikaz kreativnog napora Nikole Tesle. To se pokazalo nemogućim, pa baš kako se i film bavi prikazom kreativnog procesa, upravo ih je taj nepredvidljivi kreativni proces odveo u Kyoto, u posjet znanstveniku koji im je na osebujan način pojasnio fascinaciju znanošću, vjerojatno sličnu onoj kakvu je osjećao i sam Tesla.

Naziv filma o Nikoli Tesli je - ‘Mehaničke figure - dvadeset tisuća okretaja na NET-u’ i nemoguće ga je jednoznačno odrediti, pa ćemo ga opisati Heleninim riječima:

- To je multimedijski, eksperimentalni, interaktivni i animirani film inspiriran Nikolom Teslom.

O najpoznatijem hrvatskom znanstveniku u filmu su pričali Laurie Anderson, Terry Gilliam, Rade Šerbedžija, Marina Abramović, Christopher Priest i mnogi drugi. 

Popularizacija Tesle kao genijalnog znanstvenika i umjetnika koji je svoj život posvetio dobru za čovjeka, zbog kojeg je odabrao samački život odrekavši se emotivne zaokupljenosti koja bi ga omela u njegovoj znanstvenoj i kreativnoj misiji, samo je jedan od brojnih motiva toga projekta.

Tesla je utjecao na generacije i generacije stvaratelja i umjetnika koji, kao i Bulaje, različitim kreativnim tehnikama oplemenjuju svijet u kojem živimo. U njihovom je slučaju u pitanju animacija ili, mogli bismo reći, kompjutorska retorika kojom će putovati kroz medije i vrijeme, te Teslin život sagledati iz drugačijeg rakursa.

- Mark Twain, Jarmuschov film ‘Kava i cigarete’, Austerova knjiga ‘Mjesečeva palača’, neonske instalacije Keitha Sonniera, glazba Laurie Anderson i Davida Bowieja, film ‘Ratovi zvijezda’, sva ta kreativnost bila je inspirirana Teslom. Željeli smo istaknuti Teslu kao generatora znanstvenika i umjetnika - priča Helena, vrlo svjesna činjenice kako je riječ o ambicioznom poduhvatu. No, on je za Bulaje i nezaobilazan projekt koji na specifičan način opisuje i njihovu vlastitu potragu ili barem pojašnjenje za postojanje kreativnog procesa.

Film su počeli raditi prije četiri godine. Snimali su u Budimpešti, Parizu, New Yorku, Londonu, Novom Zelandu, Kyotu, Colorado Springsu. Intervjuirali su Laurie Anderson, Marinu Abramović, Terryja Gilliama, Andya Serkisa, Christophera Priesta, Radu Šerbedžiju, Mata Dillinga, Paula Laffoya, MG Taylora.. U projektu sudjeluje međunarodna ekipa čiji je rad koncipiran na način koji su prakticirali i na ‘Pričama iz davnine’, što uključuje koordinaciju putem neta, on-site sastanke... neprestano kreativno reagiranje na novonastale situacije i prepreke.

- Projekt se sastoji od tri ravnopravne i komplementarne medijske forme: filma, web-stranice i scenske izvedbe. Svaki od tri segmenta bavi se jednim aspektom priče o Tesli, pa web nije konvencionalna web stranica, već suplement filmu.

Na pitanje što je nju i supruga najviše fasciniralo kod Nikole Tesle, bez dugog razmišljanja Helena je odgovorila: ‘Ustrajnost’. Četiri godine snimanja, precizno odabrane lokacije poput Budimpešte gdje su snimali u gradskom parku, onom u kojem je Tesli sinula ideja o rotacionom magnetskom polju, 24 sata za stvaranje samo jednog jednostavnog pokreta glavnog animiranog lika - što je sve ovo doli ustrajnost?

Piše: Piše: Barbara Govorčin Vukoja
02.05.2008. 03:27:30
http://m.metro-portal.hr/multimedijska-pocast-nikoli-tesli/6643/