objavljeno 07.02.2021. 11:01:00
DAN CRVENIH HALJINA

Moždani udar može se spriječiti

Svečanim obilježavanjem završila je ovogodišnja zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina
Dan crvenih haljina (Arhiva)

U petak, 5. veljače, svečanim obilježavanjem u Hrvatskom glazbenom zavodu završila je zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina kojom se podiže svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena.

Pozdravne riječi gostima u dvorani i gledateljima live streaminga uputili su idejna začetnica i predsjednica Organizacijskog odbora ove hvalevrijedne akcije, prof. dr. sc. Arijana Lovrečić-Huzjan, prim. dr. Vera Katalinić-Janković u ime Ministarstva zdravstva i potpredsjednica Skupšine Grada Zagreba prof. Ana Stavljenić Rukavina.

„Moždani udar se može dogoditi svakome, u svakoj životnoj dobi i izuzetno je važno da žene brinu o sebi, o svojem vlastitom zdravlju i da sebe stave na prvo mjesto." - naglasila je prof. dr. sc. Arijana Lovrečić-Huzjan.

Program se odvijao pod voditeljskom palicom sjajnog Tarika Filipović, a svojim nadahnutim nastupima večer su oplemeniti pijanist Matej Meštrović, violončelistica Ana Rucner i glumac Vedran Mlikota.

Dan crvenih haljina održava se treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora- Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba i uz potporu Ureda Predsjednika RH. Važan i dragocjen doprinos akciji su dali sponzori i donatori Berlin Chemie Menarini, Boehringer, Bina Istra, Eli-Lilly, Endress+Hauser, Fresenius, Ghetaldus, Makpharm, Matkon, Nicro, Novartis, Pliva, Podzemno skladište plina, Sandoz i Zubak grupa.

Pet iznimno emotivnih i potresnih, ali poučnih priča žena koje su preživjele moždani udar, a koje je snimila i oblikovala redateljica Indi Novak uz svesrdnu pomoć logopetkinje Dinah Vodanović, komentirale su liječnice, članice Organizacijskog odbora Dana crvenih haljina, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković i Vesna Matijević.

„80% moždanih udara je moguće prevenirati i jedan od ciljeva naše akcije je podučiti žene da postanu proaktivne, da postavljaju pitanja, da budu znatiželjne i da saznaju svoje „brojeve" - vrijednosti krvnog tlaka, masnoće u krvi, šećera u krvi, težine... Dakle, u prvom redu: prevencija!" - rekla je prim. dr. sc. Vesna Matijević.

Svečano obilježavanje završilo je prekrasnom revijom na kojoj su nastupile snažne, hrabre žene Aleksandra Jurić u haljini Etna Maar dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, Ivana Cvetković u kreaciji Martine Herak, Ivana Grbač u haljini BiteMyStyle dizajnera Zorana Aragovića, Snježana Link u haljini Hippy Garden dizajnerice Đurđice Vorkapić, Maja Salamon u haljini s potpisom Ivice Skoke te najmlađa hrabrica Marcela Medved u odijelu brenda Lokomotiva dizajnerice Lane Puljić. Za šminku i frizure pobrinuo se tim salona Studio Marcela pod budnim okom kreativne direktorice Jadranke Pezo, za crvene cipelice Hӧgl Shoe Fashion, a za raskošnu cvjetnu dekoraciju Nataša Kravar iz Salona cvijeća N.

Za prijenos događaja pobrinuo se Marko Pletikosa, a možete ga pogledati na poveznici: https://www.facebook.com/DanCrvenihHaljina/videos/896822787525124

07.02.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/mozdani-udar-moze-se-sprijeciti/130237/