objavljeno 19.07.2010. 09:48:49
TEMPERATURE RASTU

Mount Everest se smanjuje

Dvije fotografije pokazuju alarmantno povlačenje leda u periodu od samo 80 godina

Fotografija vijesti

Prvu je 1921. snimio britanski alpinist George Mallory, koji je poginuo pokušavaući osvojiti ovaj slavni vrh. Asia Society iniciralo je snimanje iste fotografije glečera Rongbuk na sjevernoj strani Everesta 2007. Fotografiju je snimio alpinist David Breashears, a pokazuje njegovo dramatično skupljanje i smanjenje.

Glasnogovornik Asia Society objašnjava kako je slika dokaz povlačenja leda uslijed klimatskih promjena, što prijeti izvorima vode u vrlo napučenim dijelovima Indije i Kine. "Fotografije otkrivaju surovu istinu: led Himalaje nestaje", dodao je glasnogovornik.

>> Pao dogovor Kine i Nepala - Mt. Everest je visok 8.848 metara

Serija fotografija, koje pokazuju kako promjene u temperaturi mogu utjecati na okoliš, predstavljena je na izložbi u New Yorku. Inače, tema topljenja glečera na Himalaji postala je na neki način kontroverzna nakon skandala "Glaciergate". Naime, znanstveno tijelo pri UN-u, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) bilo je prisiljeno na javnu ispriku poradi krivih navoda kako bi himalajski glečeri mogli nestati do 2035. Jesu li ipak bili u pravu?

19.07.2010. 09:48:49
http://m.metro-portal.hr/mount-everest-se-smanjuje/44734/