objavljeno 09.07.2014. 10:10:00
DISCOVERY

Morsko zlato ima visoku cijenu - ne propustite Podvodne ratove

U dijelu Južnog oceana koji oplakuje vrh južne Australije, na površini jednog čet­vornog kilometra živi više morskih pasa nego bilo gdje drugdje na svijetu

Podvodni ratovi na Discovery Channelu
Podvodni ratovi na Discovery Channelu (Discovery Channel)

Discovery Channel od 14. srpnja predstavlja uzbudljivi serijal "Podvodni ra­tovi" (Abalone Wars), o lovcima na morske puževe (puzlatke) u južnoj Australi­ji. Poznati kao morsko zlato, u ovom se dijelu svijeta razvijaju najveći primjerci. Otkupne cijene ove delicije obećavaju odličnu zaradu, ali za izlov je potrebno platiti i osigurati posebne dozvole.

Vode koje odgovaraju morskim puževima, idealna su staništa morskih pasa. U dijelu Južnog oceana koji oplakuje vrh južne Australije, na površini jednog čet­vornog kilometra živi više morskih pasa nego bilo gdje drugdje na svijetu. Rizik od smrti uzrokovane napadom morskog psa ondje je vrlo stvaran i mnogi ronio­ci osobno su iskusili bol zbog gubitka voljenih osoba.

Lovci na puzlatke suočavaju se sa smrću svaki put kad zarone, no to ovu skupi­nu neustrašivih muškaraca i žena ne sprječava da svake sezone, usprkos borbi s vlastitim živcima, zarone u dubine i plivaju po morskom dnu u potrazi za vri­jednom poslasticom. Godišnje izrone tone puzlatka.

Za rekreativne ronioce dnevna kvota iznosi 5 morskih puževa dnevno.

Ne propustite "Podvodne ratove" od 14. srpnja u 20 sati.

09.07.2014. 10:10:00
http://m.metro-portal.hr/morsko-zlato-ima-visoku-cijenu-ne-propustite-podvodne-ratove/86051/