objavljeno 10.03.2009. 03:23:32
PREVIŠE CO2

Morski organizmi gube ljušture

Veća kiselost oceana djeluje na smanjenje kalcifikacije.

Foraminifera iz vrste Planorbulina mediterranensis
Foraminifera iz vrste Planorbulina mediterranensis (Corbis)

Porast kiselosti oceana kao posljedica povećanja količine ispuštenog ugljikova dioksida "nedvojbeno" djeluje na smanjenje kalcifikacije morskih organizama, zaključak je studije objavljene u časopisu Nature Geoscience.

Znanstvenici su otkrili da je masa ljuštura sićušnih morskih životinja krednjaka (foraminifera) u Južnom oceanu u prosjeku za 30 do 35 puta manja od mase ljuštura tih praživotinja koje su živjele do industrijske ere, a u okamenjenom stanju su pronađene u taložnim stijenama.

Ovo je prvi put da je povezanost porasta kiselosti i stanjenja ljuštura potvrđena u prirodi, jer su se znanstvenici sve dosad oslanjali na laboratorijske pokuse i simulacije, rekao je glavni voditelj istraživanja William Howard sa sveučilišta u Tasmaniji, u Australiji.

Stručnjaci su u uzorcima taložnih stijena otkrili povećanje količine ugljikova dioksida iz atmosfere u zadnjih 50.000 godina. Oceani apsorbiraju CO2, što povećava kiselost voda.

"Južni ocean nam daje sliku o procesu koji će se proširiti na sve oceane na planetu", upozorio je Howard. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 03:23:32
http://m.metro-portal.hr/morski-organizmi-gube-ljusture/15563/