objavljeno 10.04.2009. 10:15:23

Morales štrajka glađu

Bolivijski predsjednik počeo štrajk glađu

(Getty Images)

Bolivijski predsjednik Evo Morales počeo je u četvrtak štrajk glađu s namjerom da prisili bolivijski Kongres na usvajanje izbornoga zakona koji bi mu trebao omogućiti bolju kontrolu vlasti. "Suočen s nebrigom skupine neoliberalnih zakonodavaca, moram poduzeti ovaj korak", rekao je Morales.

Moralesova stranka ima kontrolu u donjem domu parlamenta, ali u gornjem domu, Senatu, većinu ima oporba.

Novi izborni zakon, koji je prošao na referendumu u siječnju, omogućio bi Moralesu novi petogodišnji predsjednički mandat i zajamčio 14 zastupničkih mjesta za domorodačko bolivijsko stanovništvo.

Morales, prvi Indijanac na čelu neke latinoameričke države, time bi stekao potpunu kontrolu nad svim polugama vlasti u državi. Oporbeni Senat stoga i dalje blokira usvajanje navedenog zakona.

Prošloga mjeseca Morales je izazvao 'buru' na konferenciji UN-a o narkoticima u Beču kada je demonstrativno stavio list koke u usta i tako pokazao da se ta biljka mora skinuti s međunarodnog popisa narkotika. Sada je krenuo obrnutim putem i odlučio da više ništa neće staviti u usta dok se ne usvoji prijeporni zakon. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 10:15:23
http://m.metro-portal.hr/morales-strajka-gladju/16448/