objavljeno 01.05.2010. 19:09:44
ENERGIJA SVIMA

Morales nacionalizirao četiri elektroenergetske kompanije

Bolivijski predsjednik nacionalizirao je četiri elektroenergetske kompanije kako bi ojačao državnu kontrolu nad bolivijskim gospodarstvom

(Getty Images)

Morales, ljevičarski saveznik venezuelanskog kolege Huga Chaveza, nacionalizirao je industriju prirodnog plina čim je došao na vlast 2006. godine, a od tada je preuzeo kontrolu nad nekoliko tvrtki iz rudarskog i telekomunikacijskog sektora.

"Nacionalizirali smo hidroelektrična postrojenja koja su prije bila u državnom vlasništvu. Temeljne usluge ne mogu biti u rukama privatnika. Vraćamo energiju, vraćamo svjetlo, svim Bolivijcima", poručio je Morales.

Morales je državi vratio kompanije Corani, Guaracachi i Valle Hermoso, tri najveće elektroenergetske tvrtke u državi, nastale privatizacijom negdašnje državne bolivijske elektroprivrede (ENDE).

Corani je bila u 50-postotnom vlasništvu tvrtke Inversiones Bolivia koja je podružnica francuskog GDF Sueza. Guaracachi je također bila u 50-postotnom vlasništvu britanske kompanije Rurelec PLC-a. Valle Hermoso je bila u rukama bolivijske privatne tvrtke Bolivian Generating Group.

Četvrta nacionalizirana tvrtka je manja regionalna kompanija ELFEC, dosad u vlasništvu radnika i malih dioničara.

Morales je rekao da je vlasnike vlada pokušala uvjeriti da joj prodaju svoje udjele, ali u tome nije uspjela zbog njihove nepopustljivosti. Ovom odlukom bolivijska vlada ima kontrolu nad 80 posto proizvodnje električne energije u državi, a namjerava preuzeti i ostatak. (hina/metro-portal)

01.05.2010. 19:09:44
http://m.metro-portal.hr/morales-nacionalizirao-cetiri-elektroenergetske-kompanije/39090/