objavljeno 22.12.2009. 07:25:15
obljetnica

Montažstroj slavi 20 godina postojanja

Nogometno kazalište već dva desetljeća oduševljava svijet svojim radom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Montažstroj)

22. prosinca 2009. Montažstroj obilježava dvadeset godina uspješnog umjetničkog djelovanja kao nezavisna kazališna skupina s najdužim radnim stažem u Hrvatskoj.

Nogometno Kazalište Montažstroj započelo je svoj javni život 1989. prilikom otvorenja retrospektivne izložbe Kazimira Maljeviča. U njegovu čast, 11 "nogometaša" u suprematističkoj odjeći izvelo je performans ispred gornjogradsog Muzeja suvremene umjetnosti.

Pod umjetničkim vodstvom Boruta Šeparovića i Olega Mađora, Montažstroj ubrzo postaje zaštitnim znakom istraživačkog i društveno-angažiranog kazališta prihvatljivog širem krugu publike. Radovi Montažstroja oduvijek su odražavali realitet i, daleko od eksplicitnog dnevnopolitičkog diskursa, otvarali aktualna i traumatična društvena pitanja; od socijalizma na zalasku, preko ratne svakodnevice, pa sve do prilagodbe društva tranzicijskom kapitalizmu. Svoju prepoznatljivost i danas dokazuje upornim eksperimentiranjem sa izvedbenim umjetnostima u umjetničkom i organizacijskom smislu, što potvrđuje struka, kritika i šira javnosti.

Tijekom cijelog tog razdoblja Montažstroj doživljava brojne preobrazbe, mijenjajući strukturu, umjetničke koncepte, strategije i jezike, izvedbene i produkcijske metode, pa i zemlje u kojima djeluje. I dok je početno razvijao svoj osebujni program i stil kroz formiranje stalne skupine (jezgru su činili Srećko Borse, Damir Klemenić i Gordan Bosanac), danas djeluje prvenstveno kroz suradnju na projektima s umjetnicima najrazličitijih profila,  osobama koji se profesionalno ne bave kazalištem poput beskućnika i nezaposlenih žena, pa čak i s napuštenim psima (Kazalište vaše i naše mladosti, T-faktor, T-formance, I fuck on the first date, Timbuktu).

Međunarodnu vidljivost stekao je video spotom Croatia in flame (YO! for Croatia) koji je 1991. godine prikazan na MTV-u. Gostovanjem na prestižnim svjetskim festivalima s većinom svojih produkcija (Rap opera 101, Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco, Fragile, Terrible fish, Who is?Woyzeck), pridonio je promociji i prezentaciji hrvatske kulture na međunarodnoj razini.

Kako bi prigodno obilježio svoju obljetnicu, Montažstroj se vraća svojim počecima: teatralizaciji nogometne kulture.

U suradnji s Plesnim centrom Tala izvest će nogometno-plesni spektakl "Srce moje kuca za nju" 24. i 31.siječnja 2010. godine u HNK Zagreb.

22.12.2009. 07:25:15
http://m.metro-portal.hr/montazstroj-slavi-20-godina-postojanja/29134/