objavljeno 11.06.2010. 14:18:55
PROTIV NASILJA

Monika Jukić i Moreno Mušković dobitnici nagrade 'Luka Ritz'

POGLEDAJTE VIDEO - Nagrada je pokrenuta prije dvije godine u spomen na tragično preminulog zagrebačkog srednjoškolca

nagrada Luka Ritz
nagrada Luka Ritz (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)

Učenici Monika Jukić iz Osnovne škole Knez Mislav u Kaštel Sućurcu i i Moreno Mušković iz riječke Ekonomske škole "Mije Mirkovića" dobitnici su Godišnje nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja "Luka Ritz", koju su im danas uručili potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

Nagrada "Luka Ritz" pokrenuta je prije dvije godine u spomen na tragično preminuloga istoimenoga zagrebačkog srednjoškolca kao i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole te jednom učeniku srednje škole za njihov doprinos promicanju tolerancije i škole bez nasilja.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnoga priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik također dobiva prosebno priznanje.

U današnje vrijeme kada su djeca izložena mnogim negativnim utjecajima, Nagrada "Luka Ritz" koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa utemeljilo prije dvije godine, simbolizira težnje cijelog društva za civiliziranošću, humanošću i tolerancijom, istaknuo je ministar Fuchs.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič istaknula je da je prioritet cijeloga društva sačuvati svaki mladi život, pozdravivši sve aktivnosti koje promiču toleranciju i nenasilje.

U ime Povjerenstva za dodjelu nagrada, Lukina majka Suzana Ritz istaknula je da i ove godine odabir najboljih među kandidatima bio iznimno težak posao.

Monika Jukić nagrađena je za organiziranje humanitarnih akcija, izložbi i koncerata, radi na različitim projektima suzbijanja nasilja među vršnjacima.

Moreno Vučković pokrenuo je više inicijativa u svojoj školi za sprečavanje alkoholiziranja učenika, te pomaže učenicima s invaliditetom i posebnim potrebama.

11.06.2010. 14:18:55
http://m.metro-portal.hr/monika-jukic-i-moreno-muskovic-dobitnici-nagrade-luka-ritz/42368/