objavljeno 18.05.2008. 23:37:49
ZA LJEPŠI DOM

Moj stan, moje ideje

Potpuni make-over prostorije moguće je obaviti i bez kupnje novog namještaja

Ideje za uređenje doma
Ideje za uređenje doma (Roche Bobois Pariz)

Ako smatrate da vam je dom postao premonoton, a ne znate otkud biste počeli, ne brinite se. Uz malo mašte i volje vaša će ‘četiri zida’ u nekoliko sati postati jednostavno neprepoznatljiva. Vaš dom može doživjeti potpuni ‘make-over’ bez nabavljanja novog namještaja. Kako? Jednostavno. Dodavanje živih boja i naglašavanje nekoliko novih detalja promijenit će sve. Ideje za uređenje interijera ne moraju biti zastrašujuće. Bilo koja prostorija s neutralnim namještajem može oživjeti uz neku uočljivu boju na zidovima. Možete promijeniti boju kad god osjećate potrebu za promjenom.

Radije izaberite boju uz koju se osjećate ugodno nego da slijepo slijedite najnovije trendove uređenja. Možda boja zelene jabuke sa žutim jastucima i odgovara nekim ljudima, no za neke je to jednostavno previše. Kad odabirete boju i shemu koja donosi ugođaj koji želite stvoriti, uzmite u obzir i namjenu prostorije.

NijanseKada odabirete shemu koja donosi ugođaj koji želite stvoriti, uzmite u obzir i namjenu prostorije. No, nemojte se plašiti izabrati hrabre nijanse, pogotovo sada kada imate toliko boja na raspolaganju. 

Ideje za svoj stan potražite u fotogaleriji! 

Nagomilavanje kvari dojam

No, nemojte se plašiti izabrati hrabre nijanse sada kad imate toliko boja na raspolaganju. Umjetnička djela vam mogu pomoći pri oživljavanju jednolične sobe. Umjesto tradicionalnih pejzaža, zašto ne biste, primjerice, na zid stavili apstraktnu sliku, uokvirenu mapu ili japanski tisak.

Pri odabiru umjetnina, imajte na umu boje koje prevladavaju u sobi, kao i one koje ćete dodati. Slika ne treba biti u skladu s kaučem, no ne bi trebala ni stvarati vizualni nesklad s ostatkom prostorije. Bilo da odaberete jednu veliku sliku ili nekoliko manjih, umjetnička djela bi trebala odražavati vašu osobnost.

Fluidni i organski oblici ublažavaju sveprisutne uglate prostorije i namještaj. Upotrijebite prirodne elemente, npr. drvene detalje, ili lijepu keramiku. Kad su u bojama koje nadopunjavaju glavne nijanse, takvi predmeti mogu stvoriti sekundarni vizualni fokus ublažavajući stroge linije prostorije i čineći je ugodnijom. Postoji pregršt ideja i detalja koje možete upotrijebiti pri uređenju. Čak i ako je sve u redu, nagomilavanje može pokvariti dojam. Trebali biste skloniti predmete koji odvlače pozornost te sve ostalo što ometa skladan dizajn. Taj problem riješit će ugradbeni ormari.

Napravite plan i zabavite se

Ako ih već nemate, zatvoreni ormarići ili police mogu vam pomoći pri učinkovitom organiziranju prostora. Ne trebaju sve prostorije biti minimalističke, ali detalje ne treba nasumce smjestiti nego ih trebate pomno odabrati. Ove ideje za uređenje mogu vam pomoći pri osvježenju starog ili osmišljavanju novog prostora.

Možete biti jednostavni ili profinjeni, kako želite, i dobiti drukčiji prostor bez pretjeranog trošenja. Uređenje prostora može biti jednostavno i zabavno sve dok imate na umu nekoliko lakih pravila. Napravite plan prije nego što počnete s radom i razmislite za što vama i vašim bližnjima ta prostorija služi. Uz ova jednostavna pravila i vi možete biti uspješni u uređenju prostora.

Piše: Pripremila: Iva Novak
18.05.2008. 23:37:49
http://m.metro-portal.hr/moj-stan-moje-ideje/7370/