objavljeno 09.11.2010. 19:27:48
BUSH O SVOM MANDATU

Moj je posao bio zaštititi Ameriku i ja sam to učinio

U svom prvom velikom intervjuu nakon napuštanja dužnosti, bivši američki predsjednik George W. Bush branio je neke od najosporavanijih odluka svog mandata

George W. Bush
George W. Bush (Getty Images)

U intervjuu s Mattom Lauerom za TV mrežu NBC News, emitiranom u ponedjeljak navečer, Bush je kazao da je osobno naredio uporabu "waterboardinga" - simuliranog pogubljenja utapanjem, kod ispitivanja Khalida Sheika Mohammeda, glavnog planera terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Lauer je kazao da je ta metoda na Mohammedu primijenjena 128 puta, a na drugom osumnjičeniku oko 70 puta, dok je Bush naglasio da su "waterboardingu" izvrgnuta samo trojica osumnjičenih za terorizam.

Na pitanje zašto vjeruje da je "waterboarding" zakonita metoda ispitivanja, Bush je odgovorio "zato što je odvjetnik rekao da je zakonita". "On je rekao da ne potpada pod zakon protiv mučenja. Ja nisam odvjetnik. No, morate vjerovati rasuđivanju ljudi oko vas, i ja sam to učinio", rekao je Bush, koji je po obrazovanju pravnik. Tadašnji pravni savjetnik Bijele kuće dao je mišljenje koje je pružilo opravdanje CIA-a za uporabu agresivnih metoda ispitivanja osumnjičenika, koje je Obamina administracija zabranila početkom 2009. "Korištenje tih tehnika spasilo je živote. Moj je posao bio zaštititi Ameriku. I ja sam to učinio", rekao je Bush.

Također je kazao kako nije sumnjao da je Irak imao oružje za masovno uništenje u vrijeme kada je naredio invaziju 2003. Činjenica da to oružje, koje je bilo povod za rat, nikada nije pronađeno izaziva mu "mučninu", rekao je Bush. Ipak, kazao je kako nikada nije smatrao potrebnim ispričati se za rat zasnovan na pogrešnoj pretpostavci. "Hoću reći, ispričati se u biti znači reći da je to bila pogrešna odluka. A ja ne vjerujem da je to bila pogrešna odluka", rekao je.

Bush je bio kritičan prema reakciji na uragan Katrinu 2005., kazavši kako je "nedostajao jasan odgovor" na uragan Katrinu na "svim razinama vlasti". Svoju odluku da samo nadleti poplavljeni New Orleans u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, bez posjeta pogođenom području, nazvao je "velikom pogreškom". "Trebao sam sletjeti u Baton Rouge, sastati se s guvernerom, izaći i reći: 'Ja vas čujem. Mi vas razumijemo, i pomoći ćemo državi i lokalnim vlastima s koliko je god sredstava potrebno", rekao je Bush.

U jednom od najemotivnijih trenutaka razgovora, bivši predsjednik je kazao da mu je "jedan od najodvratnijih trenutaka" u Bijeloj kući bio kad je pjevač Kanye West izjavio u danima nakon Katrine, da "Georgeu Bushu nije stalo do crnaca". "Nazvao me rasistom. Jedna je stvar reći 'ne cijenim način na koji on obavlja svoj posao', a druga reći da je rasist. To je vrijeđanje i to nije istina", rekao je Bush.

S intervjuom NBC-u, Bush je započeo promotivnu turneju za svoju novu knjigu "Odlučne točke", političke memoare s elementima autobiografije. U knjizi na 447 stranica opisuje niz najkritičnijih odluka koje je donio tijekom dva mandata u Bijeloj kući, uključujući i dugotrajnu raspravu o njegovu odgovoru na terorističke napade od 11. rujna 2001., te o ratovima u Afganistanu i Iraku koji su slijedili.

Bush je u knjizi i intervjuu otkrio i neke detalje o svom privatnom životu, uključujući i anegdote o njegovoj borbi s alkoholom do 40-te godine života, o spontanom pobačaju njegove majke, nakon kojeg mu je pokazala fetus što ga je učinilo protivnikom pobačaja, te o odnosu s ocem, bivšim predsjednikom SAD-a Georgeom H. W. Bushem. (hina/metro-portal)

09.11.2010. 19:27:48
http://m.metro-portal.hr/moj-je-posao-bio-zastititi-ameriku-i-ja-sam-to-ucinio/50959/