objavljeno 06.02.2008. 01:43:43

Mobiteli ne uzrokuju tumor na mozgu

Nova potvrda sigurnosti mobilnih uređaja

Fotografija vijesti

Upotreba mobilnog telefona ne povećava rizik obolijevanja od tumora na mozgu, zaključak je novog japanskog istraživanja, prvog koje u obzir uzima učinke zračenja na različite dijelove mozga, piše Reuters.

Ti rezultati samo potvrđuju sve veći broj dokaza da su mobiteli sigurni za korištenje, kao što je pokazala i studija australskog onkologa Bernarda Stewarta objavljena u časopisu Mutation Research Review.

Znanstvenici sa Ženskog medicinskog sveučilišta u Tokiju usporedili su učinak upotrebe mobitela na 322 pacijenta s tumorom mozga sa 683 zdrave osobe. Također su proučavali utjecaj zračenja različitih tipova mobitela na različite dijelove mozga.

- Koristeći nove i još preciznije tehnike, nismo pronašli nikakvu povezanost između korištenja mobilnih uređaja i nastanka tumora, pruživši tako nove dokaze da mobiteli ne uzrokuju tumor na mozgu - rekao je Naohito Yamaguchi, voditelj istraživanja.

“Zasad istraživanja nisu pokazala da su mobilni telefoni opasni po zdravlje, ali ne možemo biti posve sigurni u njihove dugoročne učinke. Istraživanja još traju.”

Lesley Walker,
Cancer Research UK
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u British Journal of Cancer.

Javnost se počela zabrinjavati oko štetnosti mobitela kako su oni postajali sve prisutniji u svakodnevnoj komunikaciji.

Međutim, usprkos velikom povećanju broja mobilnih telefona, učestalost tumora na mozgu nije se povećala.
Nekoliko je istraživanja pokazalo povezanost mobitela i tumora, ali većina nije našla vezu. Dosad najveće istraživanje, koje je uključivalo 420.000 ljudi, nije pokazalo vezu ni sa jednom vrstom tumora ni nakon deset godina upotrebe  mobilnih uređaja.

Piše: METRO
06.02.2008. 01:43:43
http://m.metro-portal.hr/mobiteli-ne-uzrokuju-tumor-na-mozgu/2420/