objavljeno 14.09.2010. 19:45:00
MOĆ GLASA

Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom

Zahvaljujući novoj tehnologiji koju su osmislili korejski znantsvenici u budućnosti bismo elektroničke naprave i sustave mogli napajati uz pomoć zvučnih valova

Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom
Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom (Shutterstock)

Brbljavi tinejdžeri bi, ako je vjerovati korejskim znanstvenicima, uskoro mogli postati novi izvor obnovljive energije. Zvuči pomalo čudno, ali to ne znači da je i nemoguće. Naime, stručnjaci su uspjeli iz glavnog sastojka kalamin losiona izraditi materijal koji zvučne valove pretvara u elektricitet. Potencijal ovoga otkrića je ogroman - uskoro bi se mobiteli mogli puniti razgovorom, a gradska električna mreža napajati bukom tijekom prometne gužve i tijekom špice. Zvučnici električne signale pretvaraju u zvuk - ovdje se radio o obrnutom procesu - pretvaranju zvuka u električnu energiju, preciziraju Young Jun Park i Sang-Woo Kim, autori nedavno objavljenog članka u časopisu Napredni materijali (Advanced Materials). Prikupljanje energije iz telefonskih razgovora i gradske buke temelji se na takozvanim pizoelektričnim materijalima koji ovu mehaničku energiju pretvaraju u elektricitet.  U te materijale spadaju kvarc, šećer od trske pa čak i osušena kost.

>> Od 2011. svi mobiteli u Europi imat će isti punjač

Desetljećima su znanstvenici električnom energijom 'bombardirali' pizoelektrične materijale za potrebe raznih senzora, elektroničkih naprava, zvučnika i tako dalje. Ali priča se sad okrenula - na pomolu su naprave koje rade upravo suprotno. Iako većina njih još neće biti komercijalno dostupna širokim masama potrošača, pitanje je vremena kad će se i to dogoditi. Zamislite naprave koje stvaraju energiju zahvaljujući hodanju, trčanju ili u ovom slučaju razgovaranju. Američka vojska je, na primjer, otišla toliko daleko da razmišlja o parcijalnom napajanju određenih sustava u vojnim vozilima uz pomoć udara neprijateljskih metaka. No vratimo se na ono što planiraju korejski stručnjaci - iskorištavanje zvuka.

>> Savjeti za dugovječnost baterija laptopa i mobitela

Uz pomoć cink oksida, spomenuti su znanstvenici s kolegama stvorili maleno polje od nano-žica smještenih između dvoje elektrode. Nakon izlaganja tog polja zvučnim valovima jačine 100 decibela (normalan ljudski govor je otprilike oko 60-70 decibela) došlo je do stvaranja malene količine električne energije; oko 50 milivolta. Prosječni mobilni telefon zahtijeva nekoliko volta kako bi radio, a to je pak nešto više struje od onoga koliko ova nova tehnologija može stvoriti. Korejski stručnjaci priznaju da 50 milivolta nije puno, ali dokazuje da koncept djeluje. Očekuju da će s vremenom uspjeti povećati količinu energije dobivene uz pomoć zvučnih valova. Dotada ćemo se oslanjati na klasične punjače.

14.09.2010. 19:45:00
http://m.metro-portal.hr/mobitele-bismo-uskoro-mogli-puniti-govorom/47960/