objavljeno 27.02.2009. 18:01:11
otimačina

Mobilni operateri protiv Vladine ideje

Sva tri mobilna operatera digli su se na zadnje noge zbog mogućeg uvođenja trošarina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Moguće uvođenje trošarina na usluge mobilne telefonije bio bi krivi potez, kontraproduktivan i za sektor i za građane, ocijenio je danas predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić komentirajući i ovaj tjedan spominjanu mogućnost da uvođenje tih trošarina bude i jedna od antirecesijskih mjera.

Takav prijedlog nije spomenut na jučerašnjoj sjednici Vlade koja je usvojila prvi paket deset antirecesijskih mjera, a na novinarski upit sluti li da bi možda mogle uvesti i s obzirom na najavljeni rebalans proračuna, Mudrinić kaže da ne sluti ništa, da bi se takva mjera sigurno odrazila na poslovanje operatera, njihove prihode, ali i ulaganja u "telekom ili infrastrukturu 21. stoljeća".

Za poslodavce to je apsolutno neprihvatljivo, jer bi se time "ubio" jedini sektor koji je u Hrvatskoj i u kriznim vremenima spreman na velike investicije. S druge strane građanima, koji gotovo svi imaju mobitele i najviše koriste najjeftiniju mobilnu uslugu SMS, to bi bio dodatni porez te bi zapravo snosili teret takve mjere što opet ne pridonosi poboljšanju njihovog životnog standarda, kaže Mudrinić.

Stoga vjeruje kako će se to pitanje još jednom razmotriti te vidjeti kakvi bi bili stvarni učinci takve mjere i na građane, i na prihode i dalja ulaganja operatera.

I iz Vipneta naglašavaju da bi eventualne trošarine na usluge mobilne telefonije bile dodatni porez i šok građanima, nametnuti način poskupljenja.

Telekom industrija jedina je dokazala da i u vremenu recesije stalno snižava cijene svojih usluga i to zahvaljujući povećanju vlastite efikasnosti poslovanja, navode iz Vipneta.

Ocjenjuju da bi takva mjera imala sličan utjecaj kao i nedavne regulativne aktivnosti zbog kojih, napominju, već trpe posljedice i zbog kojih će samo Vipnet u ovoj godini izdvojiti iz svoje dobiti dodatnih oko 50 milijuna kuna. Sve to smanjuje mogućnost investicija, čime se dovodi u pitanje uspješnost mnogih malih i srednjih tvrtki, njihovih dobavljača i partnera koji sudjeluju u telekomunikacijskoj infrastrukturi, smatraju u Vipnetu.

Iz Tele2 poručuju da je "mobilna komunikacija danas osnovna potrepština bez koje se ne može, a ne luksuz koji bi iziskivao uvođenje dodatnih nameta" te da korisnike treba poštedjeti dodatnih nameta.

Po zadnjim podacima sva tri operatera, u Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo ukupno gotovo 6 milijuna korisnika mobilne telefonije, odnosno SIM (mobilnih) kartica, od kojih je, po procjeni Mudrinića, aktivnih 80 do 83 posto.

Najveći broj korisnika, 2,7 milijuna, ima T-Mobile (koji posluje u sklopu T-HT Grupe), Vipnet ih ima 2,5 milijuna, a Tele2 nešto više od 700 tisuća.

27.02.2009. 18:01:11
http://m.metro-portal.hr/mobilni-operateri-protiv-vladine-ideje/15326/