objavljeno 12.10.2021. 16:01:00
MA DA?

MMF je vrlo optimističan kad smo mi u pitanju...

Međunarodni monetarni fond podigao je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 6,3 posto, a poboljšao je i procjenu rasta u idućoj godini

Svašta su napričali...
Svašta su napričali... (Arhiva)

U travnju ove godine, u sklopu redovnih proljetnih projekcija za svjetsko gospodarstvo (WEO), MMF je Hrvatskoj u 2021. prognozirao rast od 4,7 posto.

Prije samo mjesec dana, prema izjavi Misije MMF-a na kraju posjeta Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija sa zemljama članicama, na temelju članka IV. statuta MMF-a, hrvatskom gospodarstvu prognozirali su oporavak u ovoj i idućoj godini, uz stope rasta od 5,4 odnosno 5,8 posto.

U današnjem izvješću MMF je podigao procjenu rasta u ovoj godini na 6,3 posto, a potvrdio procjenu iz rujanskog izvješća o konzultacijama o 5,8-postotnom rastu u 2022. U travnju bio je procijenio da će aktivnosti iduće godine porasti 5,0 posto.

Procjena pada hrvatskog gospodarstva u 2020. godini ublažena je na osam posto, što je za jedan postotni bod blaži pad no što su bili očekivali proljetos.

Znatno niži manjak

Manjak na tekućem računu platne bilance Hrvatske, iskazan udjelom u BDP-u, trebao bi ove godine iznositi svega 0,1 posto i biti za 2,2 postotna boda manji no što je MMF bio procijenio u travnju.

U idućoj godini manjak bi se trebao povećati na 0,8 posto, ali i biti upola manji no što su predviđali proljetos.

U 2020. godini manjak je prema njihovim novim izračunima iznosio 0,4 posto. Procjene objavljene u travnju pokazivale su da je iznosio 3,5 posto.

U rujanskoj zaključnoj izjavi Misije MMF-a navedeno je "da su se platnobilančni pokazatelji držali relativno dobro unatoč snažnom padu prihoda od turizma".

12.10.2021. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/mmf-je-vrlo-optimistican-kad-smo-mi-u-pitanju/134623/