objavljeno 08.07.2008. 19:52:19

Mlade umjetnice izlažu svoje radove u Galeriji Studentskog centra

U zagrebačkom se SC-u u petak otvaraju dvije izložbe mladih umjetnica Hane Miletić, pod nazivom Mirage te Kristine Kojan, pod nazivom Anđeli.

Instalacija Anđeli
Instalacija Anđeli

Izložbu fotografija Hane Miletić, Mirage, možete pogledati od petak, 4. srpnja 2008. kada je u 20 h u Galeriji Studentskog centra njeno otvorenje. Istovremeno se ispred Galerije otvara i izložba Kristine Kojan, pod nazivom Anđeli, obje su otvorene za posjetitelje do 15. srpnja.

Obje su autorice priznate umjetnice koje su izlagale diljem svijeta, a umjetnosti su podredile svoj čitav život stekavši visoku umjetničku naobrazbu.

 Samo anđeli znaju, kako je u raju

Instalacija Samo anđeli znaju, kako je u raju se u dualističnom principu konstituira u odnosu između autoričine interpretacije 'nebeskih' i 'zemaljskih' krilatih anđela. Nematerijalna bića su na tom mjestu preuzela materijalni oblik. Pod oblakom 'nebeskih' u instalaciju su umetnuti 'zemaljski' anđeli koji u interpretaciji autorice, simboliziraju sedam smrtnih grijeha.

Preispitivanje tih sedam slabosti je usmjereno u ponovnu aktualizaciju temeljnih 'zamjerki' zapadne civilizacije i na humoristične, te naivnom likovnom jeziku približene predstave 'štetnog' zemaljskog.

Autorica suprotstavlja anđele i ljude tvrdeći kako su oni na zemlji utopljenoj u grešnost, stranci. Upozoravajući umjetničkim izrazom, kroz nešto čisto i nebesko, profano poput anđela, na svijet oko nas koji se odmakao od svega što anđeli predstavljaju.

Mirage 

Mirage čine dvije grupe fotografija: portreti i noćni krajolici. Iako tematski različiti, radovi su nastali u istom duhu opažanja. Projekt nosi naslov Mirage jer se odnosi na kolekciju ili arhiv, slike koje prikazuju realni svakodnevni svijet, no istovremeno ukazuju na pomak od realnog i svakodnevnog kroz iluziju.

Autorica se bori s vječnim pitanjem koje postoji otkako je fotografije: Je li uopće moguće fotografijom prenijeti objektivnu sliku svijeta?

Kristina Kojan diplomirala je na odjelu keramike, a kasnije i magistrirala u Linzu, Austriji. Samostalno je izlagala u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, a zaposlena je kao asistent na Odjelu za umjetnost i restauraciju u Dubrovniku. Hana Miletić živi i radi u Brusselu, Belgiji. Studirala je povijest umjetnosti, arheologiju i fotografiju u Belgiji i Nizozemskoj, a njeni su radovi do sada izlagani u New Yorku, Varšavi, Antwerpenu i Puli.

08.07.2008. 19:52:19
http://m.metro-portal.hr/mlade-umjetnice-izlazu-svoje-radove-u-galeriji-studentskog-centra/9610/