objavljeno 04.04.2021. 09:01:00
MLJAC

Mlada janjentina za uskrsni ručak

Idemo se mi vratiti na janjetinu, jer upravo je sada mlada i meka, taman kakva treba biti za najbolji obrok

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Uskrsni ručak tradicionalno u našim krajevima radi se - janjetinom. Naravno, ako pitate sjevernije krajeve, tu je uvijek neka guska ili patka, no uglavnom se radi sljedeće - ručak iz snova.

Pečena perad je u našoj tradiciji uvijek bila simbol blagostanja, obilja, praznične raskoši i dijeljenja. Dok poslužujete pečenu patku, pazeći da svatko dobije onaj dio koji najviše voli, kao da s najmilijima dijelite svu svoju ljubav i trud uložen u pripremu.

Patka s mlincima je tradicionalno jelo koje pruža bezbroj mogućnosti za male preinake koje ne umanjuju raskošne okuse, već dodaju nove. U pačjem pečenju smo izabrale svježe neprskane dalmatinske naranče koje će naglasiti nježni okus pačjeg mesa, a mlinci s blagim orašastim okusom buče obogatit će i istovremeno ublažiti snagu umaka.

Ipak, idemo se mi vratiti na janjetinu, jer upravo je sada mlada i meka, taman kakva treba biti za najbolji obrok.

Janjetina odlično ide uz razne začine koji na najbolji mogući način ističu okus ovog omiljenog mesa - najbolje ide uz origano, ružmarin, mažuran, metvicu i češnjak, a najbolje rezultate postići ćete ako sitno nasjeckate začine, natrljate njima meso i ostavite ga preko noći u hladnjaku. 

No, bit će dovoljna i dva sata mariniranja u začinima, a za bolji okus možete zarezati meso na nekoliko mjesta i u rezove utisnuti grančice ružmarina i češnjeve češnjaka. 

Recept za pečenu janjetinu

Sastojci

1 kg janjeće plećke
3 češnja češnjaka
nekoliko grančica ružmarina
60 ml maslinovog ulja
1 kg krumpira

Priprema:

Predlažemo vam dobar komad janjeće plećke koji prvo začinite kako je gore opisano, a režnjeve češnjaka utisnete duboko u meso i zatvorite ih, a meso stavite u vatrostalnu posudu.

>> Janjetina s mladim krumpirima >>

Meso lagano poprskajte maslinovim uljem, posolite i popaprite pa stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva i prekrijte aluminijskom folijom.

Nakon otprilike dvadesetak minuta pečenja otkrijte meso i oko njega rasporedite krupno nasječeni krumpir i ponovno pokrijte na dvadesetak minuta. Zadnjih dvadesetak minuta pecite sve bez folije, kako biste dobili finu hrskavu koricu,

Ne zaboravite okrenuti krumpire kad ih otkrijete i zaliti meso njegovim sokom od pečenja.

04.04.2021. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/mlada-janjentina-za-uskrsni-rucak/131302/