objavljeno 05.02.2008. 21:51:59

Mjuzikl o životu Anne Frank izazvao bijes rođaka

Unatoč negodovanju, mjuzikl će biti izveden

Posljednji živi rođak Anne Frank izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog postavljanja mjuzikla nastalog prema njezinom dnevniku. Buddy Elias, 82-godišnji Annin rođak koji je na čelu Fonda Anne Frank, švicarske dobrotvorne organizacije koja ima prava na njezinu knjigu, izjavio je kako se protivi izvedbi mjuzikla.

- Holokaust nije tema za mjuzikl. Budući da mjuzikl ne citira Dnevnik, ne možemo tražiti zabranu izvođenja - rekao je Elias.

Rafael Alvero, redatelj mju-zikla ‘Dnevnik Anne Frank: Pjesma životu’ koji će premijerno biti izveden 28. veljače u madridskom kazalištu Calderon, izjavio je kako je inzistirao da mjuzikl bude što vjerniji Anninom životu.

Alvero je kao primjer naveo mjuzikle ‘Jadnici’ i ‘Isus Krist Superstar’ koji su  svojedobno bili na meti kritike.

- Mislim da nismo trivijalizirali Anninu priču ni na koji način - rekao je Alvero.

Što vjerniji prikazRafael Alvero, redatelj mjuzikla ‘Dnevnik Anne Frank: Pjesma životu’ koji će biti izveden 28. veljače u madridskom kazalištu Calderon, izjavio je kako je htio da mjuzikl bude što vjerniji Anninom životu.Za razliku od rođaka Eliasa, Fundacija Anne Frank s odobravanjem gleda na  postavljanje španjolskog mjuzikla. Inače, produkcija mjuzikla vrijedna je tri milijuna eura i po stilu je vrlo bliska brodwayskim Mačkama. Anne je dnevnik napisala kad je, krijući se od nacista u okupiranom Amsterdamu tijekom 2. svjetskog rata, 25 mjeseci zapisivala svoja iskustva tinejdžerice, odnos s roditeljima, očaranost filmskim zvijezdama...

Njezina je obitelj uhićena 1944. godine, a Anne je umrla u logoru Bergen-Belsen godinu dana potom. Njezin otac Otto, koji je jedini preživio, vratio se u Amsterdam i otkrio dnevnik svoje kćeri. Dnevnik je prvi put objavljen na nizozemskom 1947. godine, i otad je preveden na 60 jezika i prodan u više od 25 milijuna primjeraka. Rafael Alvero, koji je pokrenuo projekt mjuzikla, izjavio je kako je to bila kulminacija desetogodišnjeg napora da stekne povjerenje fundacije.

Naglasio je da će mjuzikl odražavati nadahnuće životnom pričom Anne Frank. Glavnu ulogu dobila je Kubanka Isabella Castillo, 13-godišnja djevojčica koja Anninu rolu pjeva sa samopouzdanjem i dostojanstvom, i koja kaže da joj je čast glumiti nekoga tako hrabrog.

Piše: Livia Čveljo
05.02.2008. 21:51:59
http://m.metro-portal.hr/mjuzikl-o-zivotu-anne-frank-izazvao-bijes-rodjaka/2330/