objavljeno 25.03.2008. 21:23:54

Mitrović odbila nagradu za monodramu

Predomislila se
Predomislila se

Autorica nagrađene monodrame ‘Familija u prahu’ dramaturginja Nina Mitrović izvijestila je jučer kako iz moralnih razloga javno odbija nagradu austrijskog natječaja za dramski tekst u Hrvatskoj ‘Govoriti o granicama’.

- Nagradu odbijam u cijelosti uključujući i njezin novčani iznos - priopćila je Mitrović, objašnjavajući kako to čini jer smatra da način na koji se natječaj realizira i smjer u kojem ide u potpunosti odudara od njezinih moralnih načela i istodobno ugrožava njezina prava kao umjetnika.

- Prihvaćanjem te nagrade umanjila bih, s jedne strane, vrijednost nagrada koje sam do sada dobila, a s druge strane, dovela bih u nesuglasje svoje osobne stavove i stavove koje zastupam u svojim dramskim djelima - ističe autorica. 

Moralna načelaMitrović smatra da način na koji se natječaj realizira odudara od njezinih moralnih načela i ugrožava njezina prava kao umjetnika.

Istodobno je zabranila svako kazališno uprizorenje, javno čitanje te objavljivanje monodrame ‘Familija u prahu’ u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.  Austrijski kulturni forum izvijestio je kako je primio izjavu Nine Mitrović o njezinom iznenadnom i naknadnom odbijanju nagrade.

- To što gospođa Mitrović nagradu ipak ne želi primiti, njezina je osobna odluka - stoji u obavijesti Austrijskog kulturnog foruma.   (HINA/METRO)

25.03.2008. 21:23:54
http://m.metro-portal.hr/mitrovic-odbila-nagradu-za-monodramu/4846/