objavljeno 16.03.2014. 21:30:00
MYTHBUSTERS

Mitovi o spavanju koje treba zaboraviti

Neke stvari jednostavno smo prihvatili zdravo za gotovo jer su svi o tome govorili, a nikad se nismo potrudili provjeriti njihovu istinitost

Osam sati sna nije svima potrebno
Osam sati sna nije svima potrebno (Arhiva)

Spavanje nam oduzima preveliki dio života da bi ga shvaćali olako, stoga, evo nekoliko mitova koje treba razbiti i zaboraviti. Prvo, san se baš i ne može nadoknaditi, barem ne onako kako to obično mislimo.

Ako ste jednu noć loše spavali i bacili ste se popodne na kauč "ubit' oko", nadoknadit ćete to što ste propustili. Ali, ako preko tjedna spavate premalo i nadate se to sve nadoknaditi preko vikenda - neće ići. Štoviše, dužim ostajanjem u krevetu tijekom vikenda poremetit ćete ritam spavanja i opet ćete se vratiti u začarani krug.

Kad se probudite usred noći, bolje se ustati i prošetati po kući, pročitati nešto i vratiti se natrag u krevet nakon desetak - petnaestak minuta nego ostati u krevetu i pokušati dalje zaspati.

Koliko vam je sna potrebno? Teško je reći jer je to individualno, mijenja se s godinama i ponekad zavisi i o godišnjem dobu. Stoga, preporuke o osam sati sna uzmite s rezervom, kad se probudite i osjećate se odmorno, pogledajte koliko ste spavali i to je broj sati koji vam trenutno treba.

Hrkanje nije normalno, može biti znak problema s disanjem koji loše utječu na srce, stoga, riješite taj problem. 

Za kraj, savjet o vožnji i spavanju - kad osjetite pospanost, stanite, odmorite se malo i tek tada krenite dalje. Otvaranje prozora i pojačavanje muzike neće napraviti ništa, jer pospani mozak polako gasi jednu po jednu funkciju. Kako je prvi na redu centar za odlučivanje, ne igrajte se životom ...

16.03.2014. 21:30:00
http://m.metro-portal.hr/mitovi-o-spavanju-koje-treba-zaboraviti/83840/