objavljeno 01.12.2008. 12:06:42
bojno polje facebook II

Milanović u bitci za Facebook

Milanović pozvao Sanadera da se očituje o privođenju mladog SDP-ovca u Dubrovniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je danas premijera Ivu Sanadera da se javno očituje smatra li prekršajnu obradu čelnika dubrovačkog Foruma mladih SDP-a, zbog objave fotomontaže premijera Sanadera u nacističkoj uniformi na svojoj internetskoj facebook grupi, rutinskim postupanjem policije i tužiteljstva ili opasnim presedanom.

"Očekujem od premijera da kaže što misli, smatra li to normalnim načinom rada represivnog aparata ili jednom greškom i opasnim presedanom koji se ne smije ponoviti", izjavio je Milanović na konferenciji za novinare.

"Jedini zaključak koji se nameće je da takvo postupanje (premijer) drži normalnim u zaštiti demokracije, ali riječ je o ugrožavanju temeljnog ustavnog prava na izražavanje misli", dodao je, ocijenivši kako nije bilo nikakve osnove za privođenje mladog SDP-ovca, budući da objavljena fotomontaža nije njegova niti ima ikakve veze s veličanjem fašizma i nacizma.

Milanović smatra da su se policija i tužiteljstvo na takvo postupanje odlučili zbog autocenzure, odnosno u strahu da će, ne postupe li, biti kažnjeni.

"Ovo se događa jer još uvijek u određenim službama koje pokreću postupke postoji određena vrsta autocenzure i straha da će, ako ne postupe, biti kažnjeni", rekao je, istaknuvši da i ovaj događaj svjedoči o dubokoj politizaciji policije o kojoj su govorili novoimenovani ministri unutarnjih poslova i pravosuđa.

Milanović je kazao kako internetom kruže na stotine "implicitnih pojmova" koji zbog, pozivanja na vjersku, rasnu i drugu mržnju, zaslužuju reakciju represivnog aparata, da se na hrvatskim stadionima i dalje čuju poruke mržnje, ali da na to nadležne službe ne reagiraju.

Ocijenio je kako su fotomontaže, poput sporne s premijerom Sanaderom u nacističkoj uniformi, neukusne, nepotrebne i pogrešne, ali ne i nezakonite, te je pozvao sve one čija se fotomontaža objavi na facebooku ili drugoj internetskoj stranici da ne reagiraju, ističući kako inteligentan čovjek razlikuje satiru od kaznenog djela. (hina/metro-portal)

Kronologija slučaja Facebook:

Priveden SDP-ovac koji je otvorio grupu protiv Sanadera na Facebooku

Policija istražuje tko je postavio montažu Sanadera u nacističkoj uniformi

Analiza bitke za Facebook

A Sanader odgovara Milanoviću ....

01.12.2008. 12:06:42
http://m.metro-portal.hr/milanovic-u-bitci-za-facebook/13381/