objavljeno 10.03.2021. 09:01:00
SAVJETI

Mijenjate li posteljinu često?

Prema jednoj anketi iz 2012. godine 91% ljudi mijenja plahte svaki drugi tjedan, no iako je to uobičajeno pravilo, mnogi stručnjaci preporučuju tjedno pranje

Mijenjate li je na vrijeme?
Mijenjate li je na vrijeme? (Arhiva)

Posteljina je jedna od zadnjih stvari o kojima razmišljamo - tek kad nam ne miriše fino kad se navečer uvalimo u krevet sjetimo se da bi je trebali promijeniti i oprati... i onda zaspemo i zaboravimo o tome.

Na plahtama se skupljaju brojne sitne stvari koje se ne vide golim okom: mrtve stanice koža, grinje i ostalo.

Posteljinu bi trebali prati češće ako imate alergije, astmu ili ste osjetljivi prašinu.

Osim toga, ako se pretjerano znojite, jedete u krevetu, ne tuširate se prije spavanja ili kućni ljubimac spava u vašem krevetu, trebali biste češće prati posteljinu.

Ako ne perete posteljinu redovito, izlažete se gljivicama, bakterijama i drugim stvarima koje se skupljaju na plahtama.

Sve to može izazvati pojavu ekcema ili dermatitisa. Kod osoba koje imaju alergije ili astmu prljava posteljina može pogoršati simptome.

Posteljinu treba prati u vrućoj vodi i to prema uputama navedenim na naljepnici posteljine. Što je veća temperatura vode, to će se ukloniti više bakterija i alergena.

Posteljina će duže vrijeme biti čista ako se tuširate prije spavanja, skidate šminku, ne stavljate losione i kreme neposredno prije odlaska u krevet, ako ne jedete u krevetu i ne spavate s ljubimcima.

Pokrivače i poplune trebalo bi prati svakih dva tjedna. Jastuke bi trebalo mijenjati barem jednom u dvije godine jer su oni primarni izvor gljivica u sobi. Popluni mogu trajati 15 do 20 godina ako se koriste s pokrivačem i redovito peru ili kemijski čiste, piše Healthline.

10.03.2021. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/mijenjate-li-posteljinu-cesto/130824/