objavljeno 11.09.2009. 17:31:57
Mesić i Pusić:

"Dobro je, ali smo izgubili previše vremena na pregovore"

Predsjednik je pohvalio dogovor sa Slovenijom i najavio završavanje pregovora s EU, iako nam nitko ne može vratiti izgubljeno vrijeme.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
"Šteta je što se tako dugo čekalo na rješavanje problema. Važno je za dvije malene zemlje da dobro surađuju, a to je i važna poruka za druge jer sporazumom možemo puno toga riješiti", rekao je Mesić.

Mesić smatra da bi se pregovori o ulasku u EU mogli dovršiti do kraja godine, što Hrvatskoj ostavlja dostatno vremena da odmakne u reformama, te da se nadoknadi vrijeme koje je izgubljeno.

Na upit zašto je sporazum postignut sada, a ne kad je premijer bio Ivo Sanader, Mesić je odgovorio da su pregovori počeli znatno prije, plasiranjem argumenata s jedne i s druge strane.

"No pregovori su takva stvar u kojima se dogovor postiže kad je situacija zrela za donošenje odluke i to se upravo dogodilo", rekao je Mesić.

"Bit kompromisa je da i jedna i druga strana ponešto odustanu od svojih originalnih zahtjeva", rekla je Pusić te dodala kako se "nažalost" ne može vratiti izgubljena godina i narušeni hrvatsko-slovenski odnosi.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić, rekla je da je dogovor kompromis koji uzima u obzir originalni slovenski zahtjev da ništa u hrvatskim pregovorima, glede dokumenata, ne može utjecati na odluku o hrvatsko-slovenskoj granici.

"Taj dogovor ne rješava sve naše probleme, već samo pitanje deblokade pregovora, a pregovore tek treba dovršiti. Veliku ulogu u postizanju dogovora imao je dobar izbor trenutka kao i švedsko predsjedanje Unijom", ustvrdila je Pusić.

Izvor: Hina

11.09.2009. 17:31:57
http://m.metro-portal.hr/mesic-dogovor-je-dobar-ali-nam-je-dugo-trebalo/21890/