objavljeno 03.03.2008. 23:49:19

Medvedev želi biti samostalan

Novi predsjednik Rusije tvrdi da će sam kreirati vanjsku politiku

Putinov utjecaj iz premijerske fotelje lako bi mogao biti veći od utjecaja njegova nasljednika
Putinov utjecaj iz premijerske fotelje lako bi mogao biti veći od utjecaja njegova nasljednika (afp)

Dmitrij Medvedev doslovno je pomeo svoje konkurente na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji. Nakon prebrojenih gotovo 99 posto glasova, miljenik dosadašnjeg ruskog čelnika Vladimira Putina i njegov predsjednički kandidat osvojio je čak 70,23 posto glasova. Odaziv birača bio je golem, a Medvedevu je svoj glas dalo čak 2,4 milijuna Rusa više nego Putinu na izborima prije četiri godine. Međutim, izborne brojke zapravo samo dokazuju kolika je moć dosadašnjeg predsjednika Putina. Njegova podrška Medvedevu potkraj prošle godine  bila je ‘amen’ za odluku o tome tko će bit njegov nasljednik. I predsjednička kampanja Medvedeva bila je u znaku Putina. Prema starom običaju, ruska oporba žestoko je prosvjedovala zbog rezultata izbora i uporno tvrdi da su oni namješteni. Na ulicama Moskve stoga se jučer i slavilo i prosvjedovalo. Europa čestita Medvedevu, ali je i dalje sumnjičava u pogledu poštivanja demokratskih sloboda u Rusiji.

Smanjena isporuka plina UkrajiniRuski plinski div Gazprom smanjio je jučer isporuku plina Ukrajini za četvrtinu, samo nekoliko sati nakon što je direktor te tvrtke pobijedio na izborima. U Gazpromu pojašnjavaju da su se na taj potez odlučili jer s Ukrajinom nije postignut dogovor oko duga od 600 milijuna dolara za ranije isporuke. Ovaj potez navodno neće utjecati na isporuku plina Europi. 

Međutim, Putin i Medvedev na to se ne obaziru. U svom pobjedničkom govoru Medvedev je jasno dao do znanja da će ‘u svakom segmentu nastaviti Putinovu politiku’. Taj 42-godišnji bivši odvjetnik također je istaknuo da će formirati novu vladu i kremaljsku administraciju u konzultacijama s Putinom, koji će biti premijer. No, kada je na red došlo pitanje vanjske politike, Medvedev je upozorio:
- Prema ustavu, vanjsku politiku određuje predsjednik.

U svakom slučaju, analitičari se slažu da predstoji zanimljivo razdoblje političkog manevriranja. Iako je gotovo sigurno da će Medvedev vjerno služiti Putinu, treba ostaviti otvorenom i mogućnost da ga u jednom trenutku ipak zasmeta  uloga ‘mlađeg suradnika’ u vrhu vlasti. Putinov nasljednik naprosto će morati izgraditi vlastiti politički imidž kojim će se razlikovati od prethodnika i omogućiti mu da ga svijet doista doživi kao čelnika jedne velike sile. 

Piše: Piše: M. Bolanča
03.03.2008. 23:49:19
http://m.metro-portal.hr/medvedev-zeli-biti-samostalan/3864/