objavljeno 07.06.2010. 21:46:24
ICC

Međunarodni kazneni sud moći će goniti države agresore?

Odluka zavisi o tome hoće li je ratificirati sedam osmina članica Međunarodnog kaznenog suda, što bi moglo potrajati godinama

ICC države agresori
ICC države agresori (Shutterstock)

Izaslanici na sastanku država članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) približili su se u ponedjeljak dogovoru koji bi tom sudu dopustio progon država koje su okupirale ili napale druge države.

Kompromis na konferenciji ICC-a o zločinu agresije tiče se uloge Vijeća sigurnosti UN-a u ocjeni je li se čin agresije doista dogodio.

Nacrt dokumenta, koji su izradile Argentina, Brazil i Švicarska, daje glavnu, ali ne i ekskluzivnu ulogu Vijeću sigurnosti UN-a u odlučivanju je li se dogodila agresija, i kao kompromis pozdravila ga je većina izaslanika.

"Mislim da možemo biti umjereno optimistični u pogledu rezultata", rekao je jordanski princ Zeid koji je predsjedao radnom skupinom za zločin agresije.

Prema nacrtu, o pokretanju istrage odlučuju tužitelji ICC-a i predraspravni suci, čime su zamijenjena ranija rješenja koja su te ovlasti davale Međunarodnomm sudu pravde (ICJ) i Općoj skupštini UN-a.

No, njegova sudbina ovisi o tome hoće li ga ratificirati ili prihvatiti sedam osmina članica ICC-a, što bi prema nekim izaslanicima moglo potrajati godinama. ICC trenutno ima 111 članica.

Dotad će Vijeće sigurnosti, čije su odluke više političke nego strogo pravne, odlučivati o tome treba li ICC pokrenuti istragu - tzv. vanjski filter. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 21:46:24
http://m.metro-portal.hr/medjunarodni-kazneni-sud-moci-ce-goniti-drzave-agresore/42006/