objavljeno 16.08.2010. 15:09:44
ORGULJE

Međunarodni festival Organum Histriae od 21. do 27. kolovoza

Međunarodni festival Organum Histriae održat će se od 21. do 27. kolovoza u Istri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Ovogodišnji 13. Međunarodni festival Organum Histriae - Festival orguljske glazbe, održat će se od 21. do 27. kolovoza, najavila je danas na konferenciji za novinare u Puli Ivana Kostešić, glazbena producentica organizatora festivala tvrtke "Identitet".

Međunarodni festival Organum Histriae otvorit će u subotu, 21. kolovoza, u umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije "WAG" trio iz Švedske, kojeg čine Anders Astrand na udaraljkama, Gary Graden, kontratenor i Mattias Wager, orgulje. Koncert je naslovljen "Improvisation only".

"Na svečanom otvorenju povest ćemo publiku na potpuno improvizirano glazbeno putovanje. Koncert WAG trija nema unaprijed dogovoreni program, pa slušatelji zajedno s glazbenicima kreću u novi svijet glazbe u kojem je sve moguće", kazala je Kostešić.

Međunarodni festival Organum Histriae se nastavlja u utorak, 24. kolovoza, koncertom "Back to Bach", njemačkih glazbenika Johannesa Gebhardta na orguljama i Daniela Schmala na trubi, u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Dva dana kasnije, u četvrtak, 26. kolovoza, u župnoj crkvi u Umagu bit će predstavljeni "Barokni misteriji". Nastupaju hrvatski orguljaš Pavao Mašić i ruski violinist Dmitrij Sinkovski.

Posljednji koncert, naslovljen "Najljepša hrvatska rana glazba", održat će se u petak, 27. kolovoza, u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama.

"Slušat ćemo najljepšu hrvatsku staru glazbu u izvedbi najboljih mladih hrvatskih umjetnika okupljenih u vokalnom ansamblu 'Antiphonus', kojim će ravnati Tomislav Fačini. Kao solisti nastupit će sopranistica Margareta Klobučar i tenor Krešimir Špicer. Na lutnji će svirati Edin Karamazov, na violinama Dmitrij Sinkovski i Bojan Čičić, na violončelu Pavle Zajcev i na orguljama Pavao Mašić", najavila je Ivana Kostešić.

Međunarodni festival Organum Histriae organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Istarske županije.(hina/metro-portal)

16.08.2010. 15:09:44
http://m.metro-portal.hr/medjunarodni-festival-organum-histriae-od-21-do-27-kolovoza/46241/