objavljeno 31.08.2019. 12:46:00
COOL

Međunarodna noć šišmiša u zagrebačkom ZOOu

Posjetitelje očekuju organizirani obilasci ZOO-a tijekom kojih će moći naučiti mnoštvo zanimljivih činjenica o jedinim letećim sisavcima

Dođite i naučite nešto
Dođite i naučite nešto (Arhiva)

Međunarodna noć šišmiša obilježit će se u subotu, 31. kolovoza i u zagrebačkom Zoološkom vrtu. priopćeno je iz ZOO-a.

U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Na svijetu trenutačno živi više od tisuću sto vrsta šišmiša i druga su najveća skupina sisavaca. Na prvom su mjestu glodavci.

Posjetitelje očekuju organizirani obilasci ZOO-a tijekom kojih će moći naučiti mnoštvo zanimljivih činjenica o jedinim letećim sisavcima. Prve skupine u pustolovinu kreću u 19 sati, a ostale 15 minuta kasnije.

Posjetitelje na početku šetnje očekuje potraga za šišmišima pomoću bat-detektora, kojima će pokušati pronaći gdje se skrivaju. Edukator će ih pritom upoznati s eholokacijom, to jest načinom na koji se šišmiši kreću prostorom.

Kako funkcionira eholokacija, moći će se doživjeti i u malom labirintu kroz koji će ih voditi osluškivanje jeke.

Edukativni pano upoznat će posjetitelje s 'rekorderima' u svijetu šišmiša. Među ostalim, doznat će koja je vrsta šišmiša najveća, koja najmanja, koja ima najveće uši, a koja prelijeće najveće udaljenosti.

U edukativnom centru moći će čuti kako se šišmiši glasaju te doznati čime se hrane. Moći će dodirnuti i neke žive životinje koje se nalaze na jelovnicima šišmiša. Neki se šišmiši hrane nektarom pa će edukatori objasniti njihovu ulogu u oprašivanju. Neki su pak šišmiši na prehrani bogatoj proteinima, jedući kukce.

Kakva skrovišta šišmiši vole, bit će objašnjeno u edukativnom kutku koji Zoološki vrt priprema u suradnji s Parkom Maksimir. Neki se šišmiši više ne mogu sresti u prirodi, a koje su vrste izumrle, posjetitelji će moći doznati u Špilji izumrlih šišmiša. Zona sumraka paviljon je u kojem će posjetitelji moći promotrili život egipatskih letipasa.

Zanimljiv edukativan postav bit će i onaj o šišmišima vampirima.

Šišmiši su važna karika u ekološkom sustavu, a ugrožavanje šišmiša negativno se odražava i na ljude. Tu je činjenicu nužno osvijestiti jer upravo ljudi najviše ugrožavaju šišmiše, ističu u zagrebačkom ZOO-u.

Noć šišmiša organizira se u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša 

31.08.2019. 12:46:00
http://m.metro-portal.hr/medjunarodna-noc-sismisa-u-zagrebackom-zoou/120390/