objavljeno 15.10.2009. 23:03:30
pravi film o vukovaru

Matanićev "Tulum" na festivalima diljem svijeta

Film predstavlja Hrvatsku u projektu Europe in Shorts odnosno RUHR 2010. European Capital of Culture

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Kratki igrani film "Tulum" redatelja Dalibora Matanića, s Leonom Paraminski u glavnoj ulozi, uvršten je u konkurenciju čak 18 svjetskih festivala do kraja ove godine, izvijestila je večeras produkcijska kuća "Kinorama".

"Tulum" je drugi dio Matanićeva omnibusa, radnog naslova 6/6, a radnja govori o grubo prekinutoj ljetnoj vukovarskoj idili. Cijeli omnibus zamišljen je kao šest kratkih filmova na temu intime šest različitih djevojaka koje se u istome danu nalaze na šest različitih mjesta.

Petnaestminutni "Tulum" premijerno je prikazan na Danima hrvatskoga filma, gdje je nagrađen za režiju i filmsku glazbu. U njemu, uz Leonu Paraminski, glume još i Nikša Butijer, Anđela Ramljak i Igor Hamer.

Međunarodnoj javnosti "Tulum" je premijerno predstavljen na Tjednu kritike u Cannesu, dobitnik je Srca Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu, te je dobio nagrade u Italiji i Vukovaru za najbolji film.

Nakon uspješnog debija na američkom kontinentu na Telluride film festivalu, "Tulum" koji su neki nazvali "prvim pravim filmom o Vukovaru", uvršten je u konkurenciju nekih od najznačajnijih europskih festivala kao što su Bilbao, Montpellier, Ghent, Stockholm, Varšava, Solun, Cottbus, Lille te konkurencije festivala u Badaloni, Aix-en-Provenceu, Ljubljani, Bariju, Izmiru, Tirani, Braunschwiegu itd.

Film je predstavnik Hrvatske u projektu Europe in Shorts i u projektu RUHR 2010. European Capital of Culture. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 23:03:30
http://m.metro-portal.hr/matanicev-tulum-na-festivalima-diljem-svijeta/24375/