objavljeno 20.10.2013. 15:15:00
TV KRITIKA

Masakr na dansko-švedskoj ćupriji

Kultna danska krimi serija o jebežljivom danskom inspektoru i autističnoj švedskoj policajki koji istražuju bizarno ubojstvo, konačno je stigla i na HTV

Počinje opako, tako se i nastavlja
Počinje opako, tako se i nastavlja (Arhiva)

Kad se govori o bumu skandinavske televizijske produkcije, često svedenom na sintagmu „skandinavski noir", uz serije „Ubojstvo" i „Borgen: središte moći" koje su postale senzacionalni europski televizijski hitovi, kao treći predstavnik redovito se navodi „Most". Reputacija ove serije ipak je nešto slabija, što ne čudi jer doista je riječ o prilično neobičnoj seriji.

Počinje doista spektakularno, nestankom struje na mostu koji povezuje Dansku i Švedsku, Kopenhagen i Malmö. Kad se svjetla ponovno upale, ono što će policija pronaći na sredini mosta, na graničnoj liniji između dvije zemlje, doista je šokantno. Kako su nas učili u školi, na satu lektire o Ivi Andriću i njegovu romanu „Na Drini ćuprije", mostovi služe da povezuju različite kulture i spajaju ljude pa je tako i u ovom slučaju.

Osim što će spojiti naizgled nespojiv detektivski par, neuglednog no jebežljivog danskog inspektora Martina Rohdea i pomalo autističnu plavokosu švedsku policajku Sagu Noren, spojit će i dvije žene koje se nikad nisu upoznale - na mostu će s jedne strane granične crte ležati torzo švedske političarke, a s druge donji dio tijela danske prostitutke - tako dobro izrezane i spojene da će policiji trebati dan-dva da shvati da je riječ o dvije osobe.

No, to je tek uvod u doista bolesno inteligentnu seriju zločina kojima je, čini se, cilj upozoriti na probleme koje društvo sustavno ignorira poput beskućnika, useljenika, nejednakosti pred zakonom, iskorištavanja djece i drugih.

Cijeli tekst o seriji „Most" koja se sutra počinje emitirati na HTV-u možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

20.10.2013. 15:15:00
http://m.metro-portal.hr/masakr-na-dansko-svedskoj-cupriji/81162/