objavljeno 16.05.2018. 16:01:00
JANE'S WALK

Mapiranje Trešnjevke - tragom potoka Štefanovca

Voditelj šetnje Domagoj Augusta sudionike će provesti trasom nekadašnjeg toka potoka Štefanovca koji je zahvatima 80-ih godina skrenut u potok Bliznec

Upoznajte Trešnjevku
Upoznajte Trešnjevku (CeKaTe)

Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke organiziraju sutra, 17. svibnja četvrtu od devet Jane's Walk šetnji pod nazivom „Tragom potoka Štefanovca". 

Voditelj šetnje Domagoj Augusta sudionike će provesti trasom nekadašnjeg toka potoka Štefanovca koji je zahvatima 80-ih godina skrenut u potok Bliznec, a do tada je, što administrativno, što simbolički, predstavljao istočnu granicu grada Zagreba odnosno ulaz u Zagrebačku Dubravu. Mjesto polaska je autobusno okretište Dubrava u 16.45 sati. Šetnja je besplatna za sve sudionike.

"Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi kvart" je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a zanima ih Trešnjevačka povijest, sadašnjost, možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skriveni detalji, priče i mitovi i njeni nepoznati likovi. Zadnje godine šetnje su proširene i na okolne dijelove grada.

Globalni projekt Jane's Walk je osnovan 2006. u Torontu (Kanada) sa ciljem provođenja u stvarnost ideja urbanistice Jane Jacobs (1916.-2006.) koja je promovirala ideju gradskih šetnji na kojima se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u zanimljivostima svojih gradova, ali i zajedničkog aktivnog sudjelovanja u životu i razvoju po mjeri čovjeka tih gradova. Aktivnosti ovog projekta se provode od 2006. i trenutno obuhvaćaju preko 230 gradova u 40-tak zemalja. Zagreb se toj mreži gradova priključio 2015. godine kroz aktivnosti projekta "Mapiranje Trešnjevke" Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator tog projekta za grad Zagreb.

Za više informacija o Jane's Walk šetnjama i za najavu ostalih šetnji do kraja mjeseca kliknite na link:

http://mapiranjetresnjevke.com/aktivnosti-g/janes-walk/

16.05.2018. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/mapiranje-tresnjevke-tragom-potoka-stefanovca/112152/