objavljeno 30.05.2012. 14:32:46
UGODAN ŽIVOT

Male intervencije za čišći i zdraviji dom

Čist i uredan dom ne samo da je ugodan za život, veći doprinosi zdravlju svih ukućana

Fotografija vijesti

Da bi vaš dom bio zdrav ne morate uložiti masivan trud kako bi ga iz dana u dan održavali besprijekorno čistim, dovoljne su male, ali strateške intervencije na mjestima koja skrivaju opasne bakterije i toksine.

Pošto je nedavno istraživanje američke Agencije za zaštitu okoliša pokazalo kako u prosječnom domu ima pet puta više opasnih mikroba nego vani, donosimo vam male, ali efikasne akcije koje će vam pomoći da lakše dišete:

Očistite otirač za noge - Oko 60 posto prašine u domu dolazi iz okoliša, a većinu smo u životni prostor unijeli na obuči. Te sićušne čestice sastoje se od brojnih gadosti, poput ljudske kože, životinjske dlake, ostataka hrane, olova, pa čak i arsena. Abrazivni otirači čvrstih vlakana uspješno će reducirati prljavštinu s vaših tenisica i cipela. Usisavajte ih minimalno jednom tjedno, a poželjno je da ih svakog mjeseca detaljno operete.

Filtrirajte vodu - Iako se čistoća pitke vode strogo provjerava na dnevnoj bazi, to ne znači da ne sadrži štetne bakterije, toksine i teške metale. Voda se mora dezinficirati s klorom, no on u velikim količinama može djelovati destruktivno na stanice u organizmu, uzrokujući rak, spontane pobačaje i prirođene mane. Kako bi bili mirne duše, investirajte u filtre za vodu.

Mijenjajte kuhinjske krpe - Iako su vrlo praktične za brisanje posuđa, kuhinjske krpe mogu biti dom nevjerojatnom broju bakterija. Nedavno istraživanje pokazalo je da se na 6 kvadratnih centimetra krpa nalazi vrtoglavih 134 tisuća bakterija, među kojima mogu biti E. coli, salmonela i zlatni stafilokok. Kako bi bili sigurni, kuhinjske krpe moraju biti suhe prije svake upotrebe, te bi ih trebali svaki dan mijenjati.

Detaljno očistite sudoper - Kada čistimo sudoper vrlo često preskočimo slavinu, no na njoj se može pronaći preko 13 tisuća bakterija, među kojima mogu biti E. coli i stafilokok, koje se vrlo lako prilikom pripreme jela mogu prenijeti na hranu. Sudopere možete efikasno dezinficirati izbjeljivačem ili octom, a nakon pranja slavinu dobro obrišite i posušite.

Obrišite rub kreveta - Svi znamo da su madraci, jastuci i pokrivači dom grinja čiji izmet izaziva alergije, no fekalije nametnika također se skrivaju u prašini na rubovima kreveta. Usisavanje nije najbolji pristup jer alergene možete raspršiti u zrak. Okvir kreveta obrišite mokrom krpom svaka dva tjedna, posteljinu mijenjajte jednom tjedno, a pokrivače perite svakog mjeseca.             

30.05.2012. 14:32:46
http://m.metro-portal.hr/male-intervencije-za-cisci-i-zdraviji-dom/71482/