objavljeno 11.02.2023. 11:01:00
NAJAVE

Mala sirena u Kinoteci Junior

U subotu, 18. siječnja u sklopu programa Kinoteka Junior prikazuje se Mala sirena Karela Kachyňe, raskošna i originalna igrana adaptacija popularne bajke Hansa Christiana Andersena. Film će uživo sinkronizirati glumica Petra Težak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Sljedeće izdanje Kinoteke Junior, novog programa kina Kinoteka usmjerenog budućim filmofilima, na veliko platno donosi jednu od najljepših i najoriginalnijih adaptacija popularne bajke Hansa Christiana Andersena - Malu sirenu! Naslovna junakinja je kći Morskoga kralja - morska princeza koja živi u vodenim dubinama, gdje skuplja ljudske predmete iz potopljenih brodova. Jednoga dana spašava život naočitom Princu, čiji je brod stradao u oluji. Unatoč negodovanju svoga oca, Mala sirena u njega se zaljubljuje, a za pomoć se obraća Morskoj čarobnici, koja će joj ponuditi da svoj predivni glas zamijeni za mogućnost hodanja po kopnu. No u pogodbi postoji i zamka: morat će navesti princa da se u nju zaljubi, jer će se u protivnom pretvoriti u morsku pjenu.

Malu sirenu režirao je Karel Kachyňa, jedan od najuspješnijih čehoslovačkih redatelja, koji se 1950-ih i 1960-ih istaknuo nizom uspješnih naslova, u kojima se kritički osvrtao na čehoslovačku nedavnu prošlosti i aktualne prilike (npr. Uho, 1970). No zbog zaoštrene političke klime u zemlji, Kachyňa se u sljedećem desetljeću okrenuo filmovima za djecu, gdje je režirao nekoliko filmova od svjetskog značaja. Jedan od njih je i Mala sirena, bajka čija raskoš i danas plijeni pažnju.

Svaki kadar pun je maštovitih detalja, posebice u kostimima i scenografiji. Vrijedi istaknuti i atmosferičnu glazbu i izuzetno uspješne praktične efekekte, koji su puno prije otkrića računalnih efekata zaslužni za stvaranje nekih uistinu čarobnih prizora. Iz navedenih razloga film se drži i za jedan od najuspješnijih čehoslovačkih filmova sedamdesetih.

Film će uživo sinkronizirati glumica Petra Težak, a uvodnu riječ i razgovor nakon filma održat će filmski kritičar Silvestar Mileta. Projekcija se održava u suradnji s češkim Nacionalnim filmskim arhivom.

Web stranici: www.kinokinoteka.hr

11.02.2023. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/mala-sirena-u-kinoteci-junior/141077/