objavljeno 01.04.2010. 15:47:00
DOLAZAK ANTIKRISTA

Luđaci i ekstremisti preuzeli su upravljanje Amerikom

SAD je vrlo blizu istinske podjele na dvije različite stvarnosti - lijevu i desnu stranu ekstremističke medalje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock/MWN)

Michael Moore, inače lijevoga opredjeljenja, hvali Kubu; desničarski talk-show voditelj Rush Limbaugh izjavio je da želi vidjeti propast predsjednika Obame: ovakva ekstremistička stajališta postala su uobičajena u SAD-u.

„Katkada se ličnosti poput Limbaugha jednostavno smatraju živopisnim pojedincima", kaže John Avlon. „Ali to ne bi smjelo biti tako. Stranački mediji i naročito Internet omogućili su ekstremistima da s lakoćom šire svoja stajališta, i to vrlo učinkovito. U opasnosti smo od podjele naše zemlje u dvije odvojene stvarnosti što je loše za demokraciju."

Anlon, nekadašnji pisac govora njujorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija, autor je nove knjige „Wingnuts: How the Lunatic Fringe is Hijacking America". On u njoj dokumentira uspon političkih jedinki kao što su Rush Limbaugh i Sarah Palin. „Političari bivaju nagrađivanima preko našeg izbornog sustava ako zauzmu ekstremističke stavove jer se primarni izbori odnose samo na glasove stranačkih članova, a demagozi uvijek dobro prolaze u vrijeme gospodarskog kraha", objašnjava Avlon.

Sve to je, na primjer, rezultiralo opisivanjem Obame kao „neprijatelja čovječanstva" od strane kongresmena iz Arizone. „Nazivanje bilo kojeg predsjednika Hitlerom predstavlja ozbiljan problem", kaže Avlon. „Brojni današnji Amerikanci misle da izgubiti izbore znači isto što i živjeti pod diktaturom (pobjednika, op.a.)."

Jedno poglavlje Avlonove knjige, nazvano „Kako je obama postao Hitler, komunist i antikrist", potaklo je agenciju za provođenje anketa o javnom mnijenju Harris Interactive da ispita koliko Amerikanaca zaista misli da je Obama Hitler, komunist i antikrist. Čak 24 posto republikanaca smatra da bi im predsjednik zaista mogao biti antikrist, a 38 posto smatra da je napravio većinu stvari kao i Hitler. Oko 57 posto njih nazvalo je Obamu socijalistom.

Na kraju se ispostavilo da je anketa imala ozbiljnih nedostataka: sudionici u internetskom ispitivanju koje je proveo Harris Interactive bili su isključivo ljudi koji su se prijavili za sudjelovanje u zamjenu za bonuse prilikom kupovine u trgovačkim centrima. Dokaz netočnosti ove ankete ogleda se i u ispitivanjima koje je proveo Pew Research 2008. i 2009. godine a prilikom kojih je samo 17 posto republikanaca izjavilo da je Obama socijalist.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
01.04.2010. 15:47:00
http://m.metro-portal.hr/ludjaci-i-ekstremisti-preuzeli-su-upravljanje-amerikom/36904/