objavljeno 22.12.2019. 20:01:00
SAVJETI

Lova je uzrok problema u vezi, kako to riješiti?

Razlika u zaradi može kod jednom partnera izazvati osjećaj bezvrijednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze

Što kad partner zarađuje znatno više?
Što kad partner zarađuje znatno više? (Arhiva)

Svađe oko novca neizbježne su čak i u sretnoj i skladnoj vezi, a posebice kada jedan partner zarađuje značajno više od drugog. 

Anne McClean, financijska planerica, za MoneyWise tvrdi da "koliko god se možemo pretvarati da nam ne smeta, mnoge su emocije vezane uz novac. To može biti način na koji mjerimo vlastiti uspjeh i vrijednost. "

Razlika u zaradi može kod jednom partnera izazvati osjećaj bezvrijednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze. Međutim, stručnjaci se slažu da sljedeća pravila mogu pomoći. 

Planirajte unaprijed - raspravljanje o dugoročnim ciljevima uštede pomoći će vam da se fokusirate na zajedničke financije i ne držite se stroge granice 'moje' i 'tvoje.' Pokušajte s malim koracima. To može, recimo, biti plan što ćete kupiti sa sljedećim zajedničkim plaćama. Kasnije promijenite perspektivu i počnite štedjeti na mjesečnoj bazi kako bi se zajednički novac s vremenom nakupio. Oboje ćete se osjećati zadovoljni i odgovorni za to 'malo bogatstvo.

Prepoznajte opasne znakove - novac, ipak, može uzrokovati ozbiljne probleme pa je bitno prepoznati granicu. Osjećaj gorčine može se pojaviti kada jedan partner nema istu moć trošenja kao drugi ili kada netko koristi previše kontrolira i naglašava tu moć. Imajte na umu da je financijsko maltretiranje oblik obiteljskog nasilja, a odnosi se na situacije kada jedna osoba pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad financijama. Ono najbitnije je razgovarati na samom početku i otvoreno sagledati kako stvari stoje. Jedino tako će oba partnera razumjeti poziciju drugog, a zajedno mogu doći i do novih rješenja.

Razgovarajte o novcu - najvažnije je biti otvoren. Istraživanje koje je provela tvrtka Portafina, otkrilo je da su najuspješniji parovi oni koji znaju i uvažavaju međusobnu financijsku situaciju. Sretni parovi znaju i novčanu prošlost partnera te pozadinu sadašnje situacije u karijeri. Na taj se način poboljšava komunikacija i međusobno se bolje razumijemo.

Timski rad je bitan, ali s granicom - stručnjaci predlažu da parovi koji se useljavaju zajedno na početku imaju jasnu raspodjelu novca. U slučaju da kupujete stan ili kuću, dogovorite se da vaše vlasništvo odražava i vaš doprinos. Ovakav pragmatičan pristup olakšava komunikaciju i automatski rješava mnoge nedoumice koje mogu naići kasnije.

Plaćanje računa nešto je oko čega se moramo dogovoriti, a najbolje je, kao i s kupovinom, uskladiti zaradu i količinu novca koju možete dati. 

22.12.2019. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/lova-je-uzrok-problema-u-vezi-kako-to-rijesiti/122675/