objavljeno 25.03.2008. 13:37:33
Krađe automobila u hrvatskoj u 2007.

Lopovi ukrali više Lada i Zastava nego Mercedesa...

Dugoprstićima su u Hrvatskoj najomiljenija meta Volkswageni - Golfovi, Passati i SUV Touareg. Na drugom su mjestu talijanske marke Fiat, Lancia i Alfa Romeo, dok je treći Opel.

Prošle godine u Hrvatskoj najviše se kralo u Zagrebu i Splitu, a najmanje u Virovitici i Lici.
Prošle godine u Hrvatskoj najviše se kralo u Zagrebu i Splitu, a najmanje u Virovitici i Lici.

Tijekom 2007. godine u Hrvatskoj je ukupno otuđeno 1846 motornih vozila. Od ukupnog broja ukradenih, 1062 ili 57,52 posto otpada na putnička i terenska vozila, 178 ili 9,64 posto na autobuse, teretnjake i kombije, 588 ili 31,85 posto na  motocikle i mopede, te 18 ili 0.97 posto na ostala vozila.

Najatraktivniji su za lopove bili modeli iz proizvodnog programa Volkswagena, i to uglavnom Golfovi i Passati, kojih je tijekom prošle godine u Hrvatskoj ukupno otuđeno 305 komada. Na drugom mjestu te svojevrsne lopovske top-liste sa 132 ukradena su talijanske marke Fiat, Lancia i Alfa Romeo.

Vole i Opele

Dugoprstićima očito odgovaraju i Opelovi modeli jer je njih 113 nestalo u nepoznatom pravcu. Na četvrtom mjestu sa 108 ukradenih su Francuzi - Renaulti, Peugeoti, Citroeni... Vrlo je zanimljivo uočiti da su kradljivcima prilično atraktivni modeli iz Srbije i Rusije.

Naime, otuđeno je čak 70 Zastava i Lada, pa su te dvije marke zajedno, za divno čudo, iza sebe ostavile luksuznije automobile za koje bi čovjek rekao da ih kradu poput ‘sve u šesnaest’. No međutim, statistika je jasna - ukradeno je 67 Audija, 58 Mercedesa i 46 BMW-a. Statistika otkriva da smo svjedoci  stalnog pada krađa automobila iz godine u godinu.

Policija sve efikasnija

U cijeloj priči treba kazati da je hrvatska policija sve uspješnija po tom pitanju. Od 1846 ukradenih, oni su prošle godine pronašli 977 pronađenih vozila, odnosno uhitili 848 počinitelja.

Posebnih pravila za krađe automobila nema, one se mogu dogoditi bilo gdje i bilo kome. Uglavnom ih se može očekivati tamo gdje se lopovima za to pruži prigoda. Najčešće su to velika parkirališta u blizini bolnica i sličnih objekata koja su nepregledna, lošije osvijetljena ili slabije čuvana. Uglavnom se događaju u rano jutro, no ne mora nužno biti tako.

Čeka se prigoda

Bez svog limenog ljubimca lako možete ostati i na benzinskoj postaji dok plaćate gorivo, a na trenutak ste ostavili ključeve vozila u bravi. To se može dogoditi u praonicama, u trenutku kada ste nakratko izašli do kioska kupiti novine, ili dok ste dijete ostavljali u vrtiću...

Na takvim mjestima se krađa sigurno nije dogodila slučajno, oni koji se time bave samo čekaju takvu prigodu. No, i ako vozilo nije ostavljeno lopovu na dohvat ruke, s ključevima unutra, posao nije ništa složeniji. Profesionalcu je dovoljno imati pravo oruđe u ruci i samo nekoliko minuta vremena da biste ostali bez svog limenog ljubimca.

Ruski ključ

Jedan od najjednostavnijih i najbržih načina kojima se lomi cilindrična brava jest ‘ruski ključ’. Riječ je o komadu čeličnog metala dužine ključa koji se ugura u bravu, a zatim se uz pomoć poluge naglim okretom ona lomi. Ništa teža nije ni upotreba ‘puške’ ili ‘belgijanera’ kojima se iz brave automobila izvuče cilindrični uložak, te lako napravi kopija ključa.

Najčešći pak način provaljivanja jest ‘skidanje brave. Uglavnom se koristi pri provaljivanju u Volkswagene, Audije i Fiate. Da bi se otuđilo automobil ovom metodom, provalniku je dovoljno od 3 do 7 minuta nakon kojih imaju izrađen ključ.
Auto se može otuđiti i na način da se odvuče uz pomoć drugog vozila, no ne prakticira se toliko često jer može izazvati pozornost građana, dok su u posljednje vrijeme učestale i krađe iz rent-a-car poduzeća.  

Nestalo 10 Touarega

Više od polovine otuđenih vozila u Hrvatskoj ukradeno je na području dvije policijske uprave - Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske.

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, ukupno je otuđeno 881 motorno vozilo (632 osobnih). To je za 5,6 posto manje otuđenih u odnosu na 2006. godinu.
Od te brojke je 14,7 posto prosječno staro do 2 godine, 22,2 posto od 3 do 5 godina, dok je ostatak prosječne starosti veće od 5 godina.

Mjeseci u kojima se najviše ‘operiralo’ su travanj i srpanj. Uglavnom su se krali VW modeli - 129 Golfova, 40 Passata, a dugoprstićima nisu ‘bili mrski’ ni preko 300 tisuća kuna vrijedni Touaregi. Na području Zagreba njih je prošle godine nestalo ukupno 10, godinu ranije jedan manje, dok su 2005. otuđena ‘samo’ 2 takva SUV-a.

U Splitu kradu mopede

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prošle godine zabilježeno je 213 krađa vozila, što je manje u odnosu na 2006. godinu kada je bilo 260 slučajeva. Na meti lopova uglavnom su bili mopedi kojih je otuđeno 119. Što se tiče osobnih vozila, na prvom mjestu je, pogađate već, VW sa 26 ukradenih modela, uglavnom starijih od 5 godina. Polovica otuđenih vozila je i pronađena...

Slijede Policijska uprava Primorsko-goranska sa 210 ukradenih vozila od kojih je većina Volkswagena, Audija i Škoda, te PU Istarska sa 146 vozila, a lopovima su najdraži talijanski i francuski modeli, kao i kragujevačke zastave.

Mirno u Lici i Virovitici

Policijske uprave Šibensko-kninska i Zadarska zabilježile su 60, odnosno 61 slučaj krađe, a razlikuju se po tome što šibenski  lopovi vole mopede i Zastave, dok Zadrani preferiraju Volkswagene.

Što se ostalih policijskih uprava tiče, uglavnom bilježe manje od 50 slučajeva krađa godišnje, a na meti lopova je uglavnom njemački ‘narodni auto’. Najmanje krađa godišnje prijavljuju Virovitičani i Ličani - prosječno bude prijavljeno od sedam do deset slučajeva.

25.03.2008. 13:37:33
http://m.metro-portal.hr/lopovi-ukrali-vise-lada-i-zastava-nego-mercedesa/4840/