objavljeno 17.10.2008. 19:37:01

Londonski tajni tuneli na prodaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Na prodaju je ponuđen nekada tajni londonski kompleks tunela iz četrdesetih godina prošlog stoljeća koji je koristila vojna obavještajna služba i u kojemu se tijekom hladnog rata spajala "vruća" telefonska linija između Moskve i Washingtona.

Kompleks je iskopan 1942. godine kao sklonište od bombardiranja za oko 8000 ljudi ali su ga preuzele vojne vlasti kao komunikacijsko i obavještajno središte.

Nakon rata je kompleks koristio državni arhiv za pohranu povijesnih dokumenata. Potom ga je preuzela pošta kao sigurniju lokaciju za međudržavnu telefonsku komunikaciju, uključujući i izravnu "vruću liniju" iz pedesetih godina između Bijele kuće i Kremlja.

Kada je telefonija isključena iz sustava državne pošte tuneli su predani British Telecomu koji je sada privatiziran i poznat je pod kraticom BT. Nekadašnji državni telekomunikacijski monopolist, tvrtka BT, rekla je da joj je oko kilometar i pol duga mreža ispod središta Londona suvišna.

Agencija za prodaju nekretnina koja posreduje u prodaji rekla je da već pokazan veliki interes kupaca za kompleks.

On ukupno ima 7100 četvronih metara ali se u njega može ući samo dizalima što ograničava mogućnosti za njegovu uporabu. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 19:37:01
http://m.metro-portal.hr/londonski-tajni-tuneli-na-prodaju/12503/