objavljeno 19.02.2010. 19:37:42
BITKA KOD BOSWORTHA

Locirano pravo mjesto posljednje bitke Rikarda III.

Konja! Konja! Kraljevstvo za konja!, Rikard je uzviknuo pored male blatnjave bare gdje je s plemićkom pratnjom dočekao smrt

(Wikipedia)

Arheolozi su u objavili u petak da su konačno našli pravu lokaciju jedne od najvažnijih engleskih bitaka i moguće točno mjesto ubojstva zadnjeg srednjovjekovnog engleskog kralja.

Stoljećima su se zanesenjaci penjali na vrh zabačenog brda u Leicestershireu, u središnjoj Engleskoj, vjerujući da je to mjesto legendarne bitke kod Boswortha gdje su 1485. kralja Rikarda III. porazile nadmoćne snage Henryja Tudora.

Tom su bitkom završena tri desetljeća Ratova ruža, građanskog rata dviju dinastičkih kuća, Planageneta i Tudora. Smrću Rikarda III. završeno je vladanje dinastije Plantagenet, a započelo je ono dinastije Tudor, s Henrikom VII. kao prvim vladarom. Bitka kod Boswortha također se smatra krajem srednjeg vijeka u Engleskoj.

No stručnjaci su sada uvjereni da je to mjesto plod mašte, baš koliko i čuvene Rikardove posljednje riječi koje je ovjekovječio Shakespeare u svojoj drami: "Konja! Konja! Kraljevstvo za konja!".

Opširna četverogodišnja studija skupine povjesničara i arheologa je umjesto toga pokazala da se bitka vodila na polju oko tri kilometra dalje.

Arheolog koji je vodio potragu za pravim bojnim poljem, Glenn Foard, rekao je da je na lokaciji nađeno nekoliko artefakata koji ukazuju na njegovu autentičnost. "Oni nam pokazuju da su se ovdje borili ljudi najvišeg statusa", rekao je za radio BBC.

Nađeni su srebrnjaci burgundskog vojvode Karla i najveća zbirka topovskih kugli ikada pronađena na nekom srednjovjekovnom europskom bojištu.

No, Foard je rekao da je najvažniji i možda presudni iskopani predmet značka u obliku vepra, kakve su nosili dostojnici u Rikardovoj pratnji.

"Ova je posebna jer je posrebrena, gotovo ju je sigurno nosio vitez iz osobne pratnje Rikarda III. koji je sa svojim kraljem odjahao u smrt u njegovu posljednjem očajničkom jurišu konjice", rekao je u izjavi. "Nađena je odmah pored male močvare gdje je kralj ubijen, a njegov konj zaglibio u blatu".

Foard je rekao da značka, koja je izrazito rijetka, može pokazivati vrlo blizu mjesta na kojem je kralj pao. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 19:37:42
http://m.metro-portal.hr/locirano-pravo-mjesto-posljednje-bitke-rikarda-iii/33579/